Acasa BusinessEconomic De ce vine la Bucureşti delegaţia FMI condusă de Erick de Vrijer

De ce vine la Bucureşti delegaţia FMI condusă de Erick de Vrijer

scris de Z.V.
140 Afisari

O echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va veni marţi, 6 noiembrie, la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale.

FMI

De ce vine la Bucureşti delegaţia FMI condusă de Erick de Vrijer

Vizita delegaţiei FMI, care va fi condusă de Erik de Vrijer, se va desfăşura în perioada 6 – 14 noiembrie. Într-un comunicat al reprezentantului rezident pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, remis de Agerpres, se specifica faptul că „În perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în România pe 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a Acordului Stand by cu România va fi amânată.”, iar „Echipa FMI va reveni la Bucureşti pentru a discuta despre performanţele din program şi ajungerea la un acord privind măsurile necesare a fi îndeplinite, deîndată ce un nou Guvern va fi instalat”.

La sfârşitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari). În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

În Raportul Boardului FMI 2012, din cadrul celei de-a şasea evaluări a Acordului Stand-by, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit în jos, de la 4% la 3,5%, prognozele privind creşterea economică ce va fi înregistrată pe termen mediu de România, din cauza întârzierilor cu reformele structurale şi a capacităţii sub aşteptări de a absorbi fonduri europene.  Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

FMI estimează că potenţialul de creştere al economiei româneşti va rămâne sub 2% până în 2014 şi va creşte gradual la 3% până în 2017. Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi dificil de atins în absenta unor reforme majore, care să aducă în piaţa muncii mai multe persoane şi să atragă investiţii. Cu toate acestea, Fondul avertizează că riscurile la adresa perspectivei pe termen scurt sunt în scădere. Instabilitatea politică prelungită ar putea afecta implementarea programului şi ar creşte costurile de finanţare. De asemenea, nivelul redus al absorbţiei fondurilor UE va submina perspectivele de creştere. România are legături comerciale şi financiare puternice cu zona euro, iar în cazul unei recesiuni mai grave sau al unor crize financiare în zona euro, exporturile ar urma să scadă în linie cu activitatea din zona euro. În plus, primele de risc ar creşte, iar fluxurile de capital ar scădea, ceea ce ar creşte costurile de finanţare ale băncilor şi ar deprecia moneda naţională.

În opinia Fondului, principalele provocări ale României sunt asigurarea stabilităţii macroeconomice şi stimularea creşterii economice. În acest sens, FMI consideră că principalele priorităţi ale autorităţilor de la Bucureşti sunt: menţinerea unei discipline fiscale puternice pentru a asigura reducerea deficitului şi atingerea sustenabilităţi fiscale până în 2014; urmarea unei politici monetare prudente; asigurarea că băncile au suficient capital şi lichidităţi şi relansarea creşterii şi creării de noi locuri de muncă prin reforme în domeniul energiei şi transporturilor, reformării companiilor din sectorul public, creşterea absorbţiei fondurilor UE şi continuarea reformei pieţei muncii. Unul dintre riscurile mari cu care România s-ar putea confrunta, este reprezentat, în legătură cu zona euro, de posibila depreciere a cursului cu 15 – 20 de procente, ceea ce ar putea afecta portofoliul băncilor din România

1 comentariu

ValVerde 05-11-2012 - 17:09

„De ce vine la Bucureşti delegaţia FMI condusă de Erick de Vrijer”

–-

Vin sa-l intrebe pe Bula numarul lui de cont din banca, sa-i vireze niste bani…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult