Acasa BusinessEconomic De unde vine criza? Daruri jenante de la Goldman-Sachs pentru candidatul Obama

De unde vine criza? Daruri jenante de la Goldman-Sachs pentru candidatul Obama

scris de Ziua Veche
4 afisari

 Salariatii celei mai controversate firme de pe Wall Street au furnizat, in campania prezidentiala din 2008, mai mult de un million de dolari canditatului Obama. Devenit presedinte, acesta incearca a reglementa activitatile extrem de „intreprinzatoare” ale unor banci precum Goldman. Este vorba de nerecunostinta ?!


„Inapoiati banii !”, citeaza Fox News si, in trecere, o duzina de site-uri web, atat de conservatoare ca si canalul de televiziune cu vedeta sa, Rush Limbaugh. Toti cer presedintelui Obama explicitarea presupusului sau interes in ceea ce priveste Goldman Sachs, una din prestigioasele institutii financiare de pe Wall Street. Banca se afla insa in momentul de fata sub umbrela indoielii si a investigatiilor intreprinse de catre SEC, politistul bursei americane, pentru inselaciunea unor clienti. Banca de afaceri a incurajat anumiti clienti sa cumpere titluri si investirea in anumite fonduri. In acelasi timp un fond (strict legat de Goldman) specula pe piata pe o baza de titluri in chestiune.

Departe de ultima campania prezidentiala, aceeasi banca, sau mai binezis salariatii, reuniti in comitet de actiune politica ( PAC) au colectat fonduri, ce au fost trimise lui Barack Obama. O lege a finantarii campaniilor interzice contributia directa a unor institutii in campaniile electorale.

Sumele, la scara Wall Street sunt relative: aproape un milon de dolari trimisi intre 2007 – 2008 lui Obama. Ele sunt departe de profitul record declarat de catre banca – 3, 46 miliarde dolari – pentru primul trimestru al acestui an. Dar totusi, ele au plasat salariatii de la Goldman printre cei mai generosi finantatori la campanie, anume pe locul doi. Primii, au fost salariatii Universitatii din California (cu o suma in valoare de 1,59 milioane dolari). Dupa, cei de la Goldman vin cei de la Harvard, apoi Microsoft , Citigroup, J.P.Morgan. Pe scurt, trei din cei mai mari cotizanti ai lui Obama sunt de pe Wall Street. Iar, contributiile salariatilor de la Goldman au fost de patru ori mai ridicate comparativ cu cele date republicanului John McCain. Politic , vorbind, salariatii de la Goldman sustin de ani de zile democratii.

Intre timp, nici nu se pune problema inapoierii fondurilor de catre Barack Obama. Purtatorul de cuvint al Partidului Democrat a declarat : « nu am acceptat contributii din partea unora care sunt vizati de ultimele cercetari ale SEC si nu am fost parte unor puncte de vedere, aparate de catre cei de pe Wall Street ».

Ba, din contra ! Presedintele Obama spera sa poata puna in aplicare o reforma a sectorului financiar-bancar, fondata pe niste reglementari drastice ale activitatilor bancare, inainte de cea de a doua aniversare a falimentului Lehman Brothers (luna septembrie). In plus, el ii sfatuieste pe cei de pe Wall Street sa inceteze a se plasa in opozitie si mai bine sa-l sprijine in demersurile sale. El a invocat interesul national care trebuie sa fie convergent cu cel de piata.

Nimic mai neobisnuit pentru un presedinte in a cere sprijinul suporterilor sai.

0 comentariu

Alexandru Machidon 14-10-2010 - 23:12

Ruşii plimbă ursul şi mozolesc pe toată lumea că să nu facă nimic. Ei doar vrăjesc cu aşanumitul South Stream, dar nu au intenţia să piardă monopolul deloc. Scopul este doar să amâne sau să înfunde Nabucco şi AGRI pentru a păstra controlul caspic 100% pentru ei. Aici trebuie să-i atace Băsescu şi nu în Moldova pentru că aici ii doare: la ficaţii petrolului. South Stream nu va fi demarat cu adevărat decât dacă va începe Nabucco sau AGRI. În rest doar vor tergiversa lucrurile mereu ca şi Moldova-Transnistria pentru a ţine pe toţi cu gura uscată la Robinetul Rusesc, aşa cum le convine. Până nu se va da drumul la Nabucco sau AGRI, ei vor face doar conferinţe, prospecte, sondaje şi ii vor amăgi în continuare pe bulgari, sârbi, chiar şi pe românii mai creduli în lumina de la Răsărit, desi s-a ştiut de la început că e un proiect fără România. De fapt e fără nimeni. Ceea ce nu se stie e că este un proiect contra tuturor de amanare sine die ca şi şansele mai vechiului Nabbuco. Adevărat că doar plimbă sfintele moaşte prin Europa, amăgind pe orice nefript cum vor face moaştele minuni maro şi va să curgă lapte, petrol şi miere pe conductele South Stream. Sunt doar minciuni să ţină cât mai mult Europa departe de Pompa Caspică, promiţându-i-se un Robinet mai mare, adică că îşi vor deschide mai mult prohabul ăn faţa europenilor creduli. Vorbe. UE trebuia să integreze Turcia demult şi acum Georgia, Armenia şi Azerbaijan erau candidate şi pompau petrol pe toate Streamurile. Dar dacă crezi în crocodilul rusesc, o să te-neci în lacrimile lui

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS