Acasa BusinessEconomic Declin in imobiliare si anul asta. Dar mai e loc de mall-uri

Declin in imobiliare si anul asta. Dar mai e loc de mall-uri

scris de Ziua Veche
2 afisari

Piata imobiliara inca nu si-a revenit. Inca se asteapta ca preturile sa mai coboare chiar mult sub nivelul actual. Asta in conditiile in care de prin 2008 am asistat la o scadere continua a pretului apartamentelor. Totusi, multe proiecte au fost inghetate si din cauza asta se preconizeaza ca numarul unitatilor oferite pe piata din Bucuresti va scadea cu pana la 60-65% pana la sfarsitul anului. Pe de alta parte mai este loc de mall-uri in capitala existand multi retaileri care inca nu si-au facut aparitia la noi.

 

“Desi nivelul preturilor a scazut semnificativ, piata inca nu si-a revenit, iar impresia generala este ca preturile ar putea cobori chiar si sub nivelul actual. Totodata, conditiile de creditare raman restrictive, iar previziunile economice in continuare descurajeaza oamenii in privinta unei investitii pe termen lung in proprietati”, ne-au declarat reprezentantii King Sturge, companie de consultanta in investitii, agentie, administrarea proprietatii şi a portofoliului, evaluari si cercetari de piata precum si management de proiect.

Potrivit acestora, un factor important existent pe piata rezidentiala in ultimii ani a fost prezenta investitorilor institutionali si a antreprenorilor de talie medie ce au achizitionat, in masa, unitati sau proiecte noi. “Practic ei au format piata si au fost un catalizator important in dezvoltarea proiectelor rezidentiale aducand finantari in piata, dar in acelasi timp creand stocuri de unitati neocupate. Odata ce sursele de finantare s-au epuizat si pe fondul unei cereri de unitati rezidentiale in scadere, acesti investitori s-au vazut fortati sa reintre pe piata la preturi sub cele la care si-au achizitionat portofoliile”, explica consultantii companiei. Ei au mai spus ca lipsa cererii pe piata precum si disponibilitatea finantarii au fortat multi dezvoltatori de proiecte rezidentiale sa-si refaca strategiile privind anul in curs. Multe proiecte au fost inghetate sau anulate si se preconizeaza ca numarul unitatilor oferite in piata in Bucuresti va scadea cu 60-65% in 2009 si 2010. Lipsa creditelor a creat acest declin din imobiliare. “Piata rezidentiala a fost una din primele victime ale crizei creditelor si a fost sectorul imobiliar care a suferit una din cele mai mari scaderi. Suntem indreptatiti sa afirmam ca in buna masura a avut loc o corectie normala a preturilor exagerat de mari ca urmare a specularii de catre dezvoltatori a lipsei ofertei de pe piata. Inceputul lui 2008 a aratat primele semne de declin, cand cererea pentru apartamentele vechi a scazut, iar in cursul anului aceasta scadere a cererii s-a resimtit in toate sectoarele pietii imobiliare. Preturile au suferit corectii dramatice, vanzariile au scazut vertiginos si intreaga piata a inghetat la sfarsitul anului ca urmare a socului crizei financiare din septembrie”, afirma reprezentantii King Sturge. Acestia spun ca din septembrie 2008, pretul apartamentelor noi din Bucuresti a coborat de la un nivel mediu de 1.850€/mp la cca. 1.400 – 1.200 €/mp in zonele centrale. “Unii dezvoltatori ofera discount-uri si promotii la proiectele aflate aproape de finalizare, oferind preturi de cca. 1.000 – 1.100€/mp. In proiectele de la periferia orasului nivelul preturilor este in jurul a 900€/mp”, informeaza compania.

Referitor la noul indice imobiliar ce urmeaza a fi creat de Banca Nationala a Romaniei si Institutul National de Statistica, oficialii King Sturge sunt de parere ca o astfel de initiativa este laudabila,  relevanta acestui indice va fi in directa legatura cu acuratetea datelor luate in calcul. “In prezent, lipsa de transparenta a pietei imobiliare romanesti face foarte dificil procesul de evaluare a activelor”, sunt de parere acestia.

 Mai incap inca 8 mall-uri in Capitala

 In momentul de fata retailerii din mall-uri castiga mai mult din cauza chiriilor care sunt mai mici. In contextul actual, chiriile sunt mici sau la un nivel rezonabil pentru orice retailer dintr-un centru comercial, iar dezvoltatorii sunt dispusi sa contribuie sau sa acopere spatiul, ne-a declarat Carmen Rusu, consultant King Sturge. Ea a mai afirmat ca majoritatea dezvoltatorilor au negociat deja cu chiriasii existenti oferind chirii reduse, cel putin pentru o perioada limitata de timp. “Nivelul de ocupare in unitatile comerciale mai mici din Bucuresti este destul de ridicat. Mai sunt inca retaileri internationali care trebuie sa patrunda pe piata romaneasca, iar cei existenti deja nu au resursele financiare pentru a-si deschide magazine in toate centrele comerciale disponibile, axandu-se pe centrele „Premium” (principale). In ceea ce priveste restul, numai daca obtin cele mai avantajoase conditii de inchiriere. Rata de ocupare in toate cele 8 mall-uri din Bucuresti este de aproximativ 85%”, mai spune Rusu. Asadar, mai este loc de mall-uri in capitala, Rusu spunand ca piata din Bucuresti poate absorbi inca 8 centre comerciale, 16 fiind un numar ce il poate absorbi capitala. Potrivit consultantului King Sturge, in ceea ce priveste vizitatorii, este adevarat ca exista o categorie a celor care doar intra in mall, ca o modalitate de petrecere a timpului liber, fara sa cumpere insa ceva. “Majoritatea retailerilor suprevietuieste datorita chiriilor mici si nu multumita vanzarilor”, a mai afirmat aceasta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult