Acasa BusinessEconomic Deficit doar pe aprilie: un miliard de euro!

Deficit doar pe aprilie: un miliard de euro!

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

Deficitul bugetar dupa primele patru luni din 2010 se cifreaza la 2,25 la suta din PIB fata de 1,9 la suta in perioada similara din 2009.

 

La finele primului trimestru din 2010, deficitul bugetar se cifra la 1,53 la suta din PIB. Tinta de deficit bugetar pentru anul 2010 este de 6,8 la suta din PIB, conform celor convenite la ultimele negocieri cu Fondul Monetar International.

 

Bugetul general consolidat a inregistrat in primele patru luni un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB, valoare cu aproape 4 miliarde de lei (aproximativ un miliard de euro) mai mare fata de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei.„Conform datelor provizorii, executia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 12,1 miliarde lei, superior cu 0,35 puncte procentuale ca pondere in PIB fata de aceeaşi perioada a anului trecut”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

 

Veniturile incasate la bugetul general consolidat in primele patru luni ale anului curent au fost in suma de 52,6 miliarde lei, cu 1,2% mai mici fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent. Veniturile au reprezentat 9,8% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 538,9 miliarde lei.

 

Cheltuielile au cumulat 64,7 miliarde lei, in creştere, in termeni nominali, cu 3,4% fata de aceeaşi perioada a anului anterior, insa au scazut cu 0,7 puncte procentuale ca procent din PIB. Totodata, cheltuielile au reprezentat 12% din PIB.

 

La principalele venituri s-au mentinut diminuari importante ale incasarilor fata de aceeaşi perioada din anul precedent. Astfel, TVA a scazut cu 9,2%, impozitul pe venit cu 7,3%, impozitul pe profit – 4,6%, contributiile de asigurari sociale – 3,6%.

 

„Se observa o imbunatatire a absorbtiei fondurilor de postaderare, sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana fiind mai mari cu 1,1 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzatoare anului precedent”, se mai spune in comunicatul MFP.

 

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 14,5% fata de cele din aceeaşi perioada a anului precedent, la 23,45 miliarde lei (4,4% din PIB), cea mai mare creştere, de 111,3%, fiind inregistrata la asigurarile pentru şomaj, iar la bugetele administratiilor locale au urcat 40,8%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult