Acasa BusinessEconomic Deficitul comercial al României a crescut la 12,7 miliarde de euro

Deficitul comercial al României a crescut la 12,7 miliarde de euro

scris de Misu Andrei
43 Afisari

Deficitul comercial al României a crescut la 12,7 miliarde de euro în primele cinci luni ale anului, cu 3,8 miliarde, sau peste 40%, mai mult decât în perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică transmis Agerpres.

Anul trecut în perioada ianuarie – mai, România a înregistrat un deficit comercial de peste 8,836 miliarde de euro, potrivit datelor INS de la vremea respectivă.

În primele cinci luni din acest an, exporturile au crescut cu 23,5%, până la 36,9 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 28,1%, la 49,6 miliarde de euro.

România a exportat cel mai mult maşini şi echipamente pentru transport, în valoare de 15,7 miliarde de lei, mărfuri manufacturate – 6,9 miliarde de lei, alimente şi animale vii – 3,2 miliarde de lei.

Cele mai mari importuri au fost tot din categoria maşini şi echipamente – 16,1 miliarde de lei, produse manufacturate – 9,7 miliarde, precum şi combustibili minerali – 5 miliarde.

În luna mai 2022, exporturile au însumat 7,9 miliarde euro, iar importurile au însumat 10,7 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,7 miliarde euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult