Acasa BusinessEconomic Deloitte: Gazele româneşti se vor scumpi cu 143% în doi ani

Deloitte: Gazele româneşti se vor scumpi cu 143% în doi ani

scris de S. P.
3 afisari

Preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, estimează compania Deloitte.

Preţurile finale pentru consumatorii industriali se vor majora cu 72%

Preţurile finale pentru consumatorii industriali se vor majora cu 72%

Estimările sunt cuprinse în studiul „Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieţei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România”, realizat de compania de consultanţă Deloitte, la cererea CONPIROM, şi prezentat marţi într-o conferinţă de presă.

‘Calendarul de liberalizare asumat de autorităţile române este unul agresiv, ce prevede o creştere de 143% a preţului gazelor indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce generează presiuni şi riscuri pentru orice industrie implicată. Considerând că preţul de import şi ponderea importurilor rămân aceleaşi, creşterea preţului final va fi de 72% în următorii doi ani’, a precizat Binig.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, în luna martie, consumatorii industriali utilizează 28% gaze de import, restul fiind de producţie internă.

Reprezentantul Deloitte a amintit că, în România, industria are o contribuţie de 32% la Produsul Intern Brut.

‘Piaţa nu este suficient de matură pentru liberalizarea dublă, atât pe segmentul angro, cât şi pe cel cu amănuntul. Trebuie dezvoltate capacităţile de stocare şi trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacităţi. Trebuie să vedem dacă e cazul să păstrăm coşul de gaze sau nu’, a precizat Binig.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană trebuie să ţină cont că România este o piaţă de frontieră, supusă unor riscuri politice şi, în plus, avem o singură sursă de import, respectiv Federaţia Rusă. În acelaşi timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze.

În plus, istoricul pieţei de gaze a României arată că ţara noastră a avut preţuri mai mari decât restul ţărilor europene pentru gazele ruseşti.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Mihai Ivaşcu, secretarul general al CONPIROM, a arătat că România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale.

‘O aşa-zisă liberalizare a pieţei gazelor naturale din România va avea ca efect imediat reducerea la jumătate a contribuţiei industriei la Produsul Intern Brut, prin închideri de companii sau relocări în ţări cu o legislaţie care sprijină activitatea economică’, a declarat Mihai Ivaşcu.

‘Dat fiind faptul că autorităţile nu au efectuat un studiu de impact atunci când au decis, unilateral, liberalizarea accelerată a pieţei gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant internaţional competent pentru a face o asemenea analiză. Rezultatele prezintă un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, în termen scurt, prin pierderi de şase miliarde de euro la PIB şi creşterea numărului şomerilor cu peste 500.000 de persoane’, a adăugat el.

Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei industriale a gazelor agreat de Guvernul României cu FMI, liberalizarea totală pentru industrie este prevăzută pentru 31 decembrie 2014, însă, la ultima vizită a delegaţiei FMI, autorităţile române şi-au asumat liberalizarea pieţei industriale cu şase luni mai devreme, respectiv la 31 iunie 2014, scrie Agerpres.

10 comentarii

pathfinder 18-03-2014 - 14:47

„creşterea preţului final va fi de 72% în următorii doi ani”
E citat din articol…

ValVerde 18-03-2014 - 15:23

Preturile le platiti oricum, chiar in momentul de fata.
Doar ca nu apar pe factura de gaze a consumatorului, ci pe factura fiecarui cetatean. Se insumeaza la impozite.

Liberalizarea preturilor inseamna incetarea subsidiilor.

Jos gazele de sist !
Traiasca Pungesti si viitorul Romaniei imbecile !

urbos 18-03-2014 - 15:32

Iesi ma lindic ma, mars la cacat, ca esti prost de mori.

pathfinder 18-03-2014 - 16:00

Te caci, freci si vorbesti cu organul propriu in acelasi timp?!?
Si e si prost?!?
Nasol lindic ai…

Pungescu Gazian 19-03-2014 - 00:18

Corect!

jorj 18-03-2014 - 19:15

bravo totul sa fie la pret corect da si munca sa fie platita corect stiu ca nu va convine dar asa trebuie sa fie preturi can UE si salarii can UE stop jafului occidental jegos parteneri nu colonie deci voi cu tehnologia noi cu resursele la salarii si impozite corecte

Pribeagul 18-03-2014 - 23:39

Din politica UE de liberalizare a preturilor:

„În unele state membre, o serie de servicii de bază (aprovizionarea cu apă şi energie, telecomunicaţii, transport şi servicii poştale) se află, în continuare, sub controlul autorităţilor publice.

Comisia Europeană încurajează guvernele naţionale să liberalizeze aceste servicii (aşa-numitele „servicii de interes economic general”) pentru a permite consumatorilor să beneficieze de preţuri mai avantajoase, la o calitate superioară. În acelaşi timp, ele ar trebui să garanteze accesul tuturor cetăţenilor la aceste servicii, inclusiv în regiunile unde acestea nu aduc profit.”

Iar nu intelegem marea politica. In loc sa scadem preturile, adica sa beneficiem de preturi mai avantajoase, dupa cum ne recomanda UE, facem pe dos, crestem preturile. Pai n-au dreptate sa ne critice care pe unde ne prind si sa nu ne primeasca in spațiul Schengen?

salut 18-03-2014 - 23:44

In afara faptului ca Iuropenii sunt singurii care au descoperit ca monopolul privat…cum ziceau ei ” da servicii mai bune si mai ieftine, chiar acolo unde nu exista profit”?…hahahaha

Pribeagul 19-03-2014 - 00:04

da, occidentalii inteleg sa promoveze o politica sociala, nu ca basistii, care renunta la staul social, iau de la pensionari sa faca terenuri de fotbal in panta. pensionarii, in loc sa manince, au conditii sa mai faca cite-o miuta.

salut 19-03-2014 - 00:09

Mon ami, tu ai celebrat ceva, nu-i asa? Ca nu-mi aduc aminte sa mai fi spus vreodata atatea ….inlocuieste tu punctele…in lanț.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult