Acasa BusinessEconomic Directoarea Adriana Iacob: Comerciantii vor face mentiuni on-line la Registrul Comertului

Directoarea Adriana Iacob: Comerciantii vor face mentiuni on-line la Registrul Comertului

scris de Ziua Veche
68 afisari

Adriana Iacob, directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului anunta ca in doi ani va exista o relatie electronica intre comercianti si Registru, care va reduce dramatic timpii de asteptare pentru mentiuni, inregistrari de firme si alte operatiuni. Adriana Iacob a fost prezenta luni in redactia ziuaveche.ro pentru a raspunde intrebarilor cititorilor si a prezenta ultimele evolutii ale institutiei pe care o conduce. Adriana Iacob are 42 de ani, este licentiata in studii economice si drept, si detine functia de sef al ONRC din anul 2007.

 

 

E usor sa fi director la ONRC? Cum se ajunge intr-un asemenea post?

Nu e nici usor si nici greu, atata timp cat iubesti ceea ce faci si depui pasiune in munca. Pentru mine Registrul reprezinta a doua familie. Am devenit director general urmare a promovarii unui concurs, dupa ce am detinut in cadrul Registrului functii mai mici de conducere la nivel teritorial sau national. E nevoie de multa munca si, evident, experienta pentru a reusi sa coordonezi o activitate atat de complexa.

 

Impozitul forfetar cate firme a reusit sa suspende sau  desfiinteze?

 

In luna ianuarie 2010 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut s-au suspendat la nivel national 6000 de societati fata de 1358 de societati in luna ianuarie 2009. In prezent numarul este in crestere. Radierile societatilor au fost in numar mai mic, de doar 4389 in ianuarie 2010. Dar trebuie sa se retina ca in aceeasi perioada numarul societatilor nou infiintate a fost 7730.

 

Care e motivul principal pentru care romanii renunta la firme?

 

Motivul pentru care comerciantul cere suspendarea firmei nu este declarat, legea nu obliga declararea motivului. Dar este evident ca suspendarile au crescut intr-un numar semnificativ in perioada de aplicare a impozitului forfetar.

Ati reusit sa atrageti insemnate fonduri europene, intr-o tara care are mari probleme sa acceseze fondurile comunitare. Puteti detalia despre ce investitie va beneficia ONRC?

A fost un efort colectiv. Eram limitati financiar pentru cate doream sa realizam. Si atunci am propus un proiect de servici on-line pentru comunitatea de afaceri, prin intermediul unui portal dedicat, pe care sa-l realizam cu bani din fonduri proprii si fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana.  Am reusit astfel sa demaram un proiect de 16 milioane de euro, din care 5 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Cu acesti bani vom  dezvolta noi servicii publice on-line.

 

Mai precis, ce fel de servicii?

 

In maximum doi ani cea mai mare parte a serviciilor noastre vor fi oferite prin Internet, inclusiv platile se vor face in aceeasi maniera, iar sistemul IT al Registrului Comertului va fi capabil sa trimita si sa preia automat, in format electronic, date de la alte institutii publice. Ca sa dau un exemplu concret: un comerciant care va dori sa faca o mentiune cu privire la extinderea unui obiect de activitate, nu va trebui sa vina neaparat cu dosarul la sediu, ci va putea face operatiunea prin Internet. Va completa formularele si va transmite documentele in sustinerea cererii, va plati on-line taxele aferente si va obtine mentiunea tot prin Internet. Speram ca prin implementarea acestui proiect sa reducem  timpii de asteptare.

 

Cand scapam de cozile de la ghisee – durerea cea mare a celor care vin la Registru?

 

Din pacate problema e intalnita cu precadere la Bucuresti, unde sunt mult mai multe firme si solicitari. Registrul Bucuresti reprezinta activitatea a patru registre teritoriale din tara. Avem un numar limitat de posturi si incercam sa gasim cele mai bune solutii pentru reducerea timpilor de asteptare. Speram ca implementarea proiectelor IT de care am vorbit, precum si un viitor statul al registratorului comercial sa elimine neplacutele cozi. Personalul Registrului Comertului depune toate eforturile pentru procesarea si solutionarea in termenele legale a tuturor dosarelor depuse. Am convingerea ca toti colegii mei dau dovada de profesionalism si astfel vom putea elimina problemele care apar.

 

Ati avut abateri disciplinare printre subalterni. De ce natura si ce masuri ati luat?

 

Au existat abateri disciplinare care au fost solutionate de comisia de disciplina conform prevederilor Codului Muncii si regulamentelor interne. In general au fost neglijente minore, generate de incarcatura activitatii curente, iar sanctiunile aplicate au fost de la avertisment, la reducerea cu 10% a salariului. Trebuie tinut cont ca anul acesta, numarul de operatiuni pe un salariat a crescut cu 187% raportat la incarcatura din 2002.

 

Intrebari de la cititori

 

Arynel: As dori sa-mi explicati pentru ce ratiuni au fost inlocuiti judecatorii delegati de la Registru, cu referenti de specialitate?

 

Va amintiti anul trecut de protestele magistratilor, care au creat la Registru, din pricina afilierii judecatorilor delegati la protestul colegilor de breasla, situatia de neacceptat de blocaj, cu consecinta acordarii termenelor de judecata, de la doua – trei zile, pana la un an. Din acest motiv, Ministerul Justitiei a elaborat un proiect de act normativ -OUG 116/2009 care prevede inlocuirea judecatorilor delegati cu personal al Registrului Comertului. Personalul Registrului care a inlocuit judecatorii delegati este format din directorii de registru si, dupa caz, persoane desemnate (sefi serviciu, sef birou, consilieri juridici). Referentii de specialitate nu indeplinesc aceste sarcini, pentru ca nu au competenta necesara.

 

Arynel: Cum comentati tentativele unor politicieni de a scoate registrul de sub tutela Ministerului Justitiei, ca sa-l duca la camere – ce ar pierde sau ar avea de castigat cetateanul dupa o asemenea manevra?

 

Registrul Comertului trebuie sa-si pastreze caracterul unitar, care nu mai poate fi respectat prin transformarea statutului ONRC in situatia mutarii acestuia la Camerele de Comert. Inainte de preluarea Registrului de catre Ministerul Justitiei, in 2002, Camerele de Comert (care sunt organizatii autonome) stabileau pentru anumite servicii prestate, tarife diferite pentru acelasi serviciu. Unul era pretul la Bucuresti si altul la Bacau, de exemplu. Cetateanul pierdea, pentru ca ajungea sa fie suprataxat in unele locuri. Sub tutela Ministerului Justitiei tarifele sunt unice la nivel national si mai reduse.

 

Borselino: Stau adeseori la cozi la Registru, si mereu apar avocati care se baga in fata si nimeni nu zice nimic. De ce au acestia au parte de tratament preferential?

 

Nu mi s-a sesizat niciodata o asemenea practica. Nu exista un regim preferential pentru avocati, stabilit printr-o decizie interna. Totul tine de disciplina celor care stau la coada.

 

Borselino: S-au inmultit ca ciupercile indivizii care se ocupa de infiintari de firme sau alte mentiuni, care nu au studii juridice si nicio profesie anume, dar fac servicii la negru, si incaseaza bani de la clienti, evazionand statul. Nu-i ia nimeni la goana pe acesti paraziti? Cine tolereaza in fata sediilor ONRC vanzatorii de timbre judiciare si distribuitorii de anunturi „infiintari – mentiuni – firme”. Au blat cu portarul sau cu sefii?

 

Daca dosarul nu este depus de reprezentantul legal al societatii sau unul dintre asociati, persoana care vine sa depuna respectivul dosar trebuie sa prezinte fie o imputernicire avocatial, fie o delegatie, fie o procura autentificata. Nu se inregistreaza niciun dosar fara ca aceste conditii sa fie indeplinite. Aspectul legat de distribuitorii de anunturi si vanzatorii de timbre a fost sesizat de noi in repetate randuri Politiei si Primariei Sectorului 3, care ne-au informat ca au aplicat o serie de sanctiuni contraventionale. Se pare ca n-au avut mare efect, iar noi nu avem competente sa actionam pe domeniul public pentru a-i alunga – pentru ca respectivii actioneaza in strada. Mai nou, am auzit ca s-au mutat chiar in curtea bisericii de peste drum.

 

Stanescu: Din cifrele statistice pe care le detineti, cum evolueaza economia in acest moment? Cate firme nou infiintate au aparut in acasta perioada de criza?

 

Nu pot sa apreciez evolutia economiei, pot doar sa dau ca exemplu ultimele luni, in care numarul de inmatriculari de societati comerciale este semnificativ mai mare decat cel al radierilor.

 

Hu Ciu: E adevarat ca e greu si scump sa-ti treci pe nume o mica casa si un teren de 300 metrii patrati pe care se afla casa, de pe numele firmei tale pe numele tau???  Am un teren de 300 metri patrati cu o casuta pe el, as vrea sa-l trec pe numele meu de pe numele firmei mele, e foarte greu si foarte scump acest transfer?

 

Ca sa raspund exact ar trebui sa stiu daca terenul si imobilul se afla in patrimoniul societatii sau in capitalul social. Daca se afla in patrimoniul societatii ca urmare a unei hotarari a asociatilor/decizia asociatului unic, dreptul de proprietate se transfera de la societate catre persoana fizica printr-un act autentificat la notar de vanzare-cumparare. Daca imobilul se afla in capitalul social, hotararea asociatului/decizia asociatului unic se publica in Monitorul Oficial pentru a se aduce la cunostinta tertilor suma cu care se reduce capitalul social al firmei respective. Dupa trecerea termenului de opozitie, societatea depune cerere la ORCT de diminuare a capitalului social, cu indicarea bunului cu care se face reducerea si valoarea acestuia. Cu documentele eliberate de Registru si actele contabile aferente acestei tranzactii va prezentati la Cadastru.

 

Hu Ciu: Daca scad cu 20% costurile si taxele Registrului Comertului, inseamna ca si taxale infiintarii si desfiintarii unei firme scad cu 20% ?

 

Vor scadea si costurile de infiintare si desfiintare a firmelor.

Raul: Cat de greu este sa accesezi fonduri europene? Ca persoana fizica v-ati angaja la un asemenea demers, mai ales daca nu ati avea suficienti bani personali pentru cofinantare?

 

Daca nu as avea banii de cofinantare nu m-as angaja. Si viceversa. Trebuie sa cunosti mai intai procedurile, pentru a evalua sansele intreprinderii.

 

In final, tin sa multumesc cititorilor dvs. care mi-au transmis mesaje de La Multi Ani! Si la randul meu le transmit tuturor doamnelor si domnisoarelor sa aiba parte de o primavara minunata.

0 comentariu

Mama_leone 11-10-2010 - 08:46

Mai citeste si nu cita din memorie! Memoria mea zice ca e fix invers , nu cum zici tu ! Daca era asa criminal , nu dadea ordinul de reintaorcere si nu inchidea ochii la actiunile de salvare 1 De Raoul SORBAN ai auzit , mai mincinos ce esti ??? Dar de HORTY ai auzit ?

ozana 11-10-2010 - 11:20

lasa tu marii militari romani sa doarma somnul lor netihnit dintrun loc necunoscut, sa vindecat vatamatura si nu mai ce face ca oricum nu prea ai ce pastori pe aceste meleaguri dute ,si vezi ca cimitirele stramosilor tai din tara au ajuns paragina iar la miercurea ciuc a disparut. de miklos horthy ai auzit de crucea cu sageti ai auzit . fa un pelerinaj pana la sarmas pana la bistrita,sfantu gheorghe,viseu, cluj,baia mare,lunca de jos,lunca de sus ghimes,si dupa aia mai spune ceva.

oblioo 11-10-2010 - 16:06

Rabinul Moishe Arye Friedman:

Pana in 1938 multi ortodocsi s-au separat din motive religioase de acea Comunitate de cult israelita (J.K.G.) care a colaborat cu autoritatile national-socialiste si din randurile careia cateva mii de functionari au supravietuit fara nici o problema celui de-al doilea razboi mondial, prin colaborationismul lor. Adolf Hitler personal a dat ordinul de mentinere a J.K.G., spre deosebire de toate celelalte comunitati de cult. Dupa terminarea razboiului, in 1945, intreaga conducere a Comunitatii de cult israelite din Viena a fost arestata pe motivul acestei colaborari si partial condamnata de acele tribunale populare de atunci. Dar, inainte de a fi arestata, aceasta conducere a Comunitatii de cult israelite s-a decretat exclusiv raspunzatoare de toata comunitatea evreiasca. Acest decret a fost conside-rat ulterior, de aproape toti expertii constitutionali, ca fiind ilegal, caci ar fi trebuit abrogata mai inainte de toate legea din 1890. …..

Sunt total de acord cu constatarile lui Alexandr Soljenitsin, cu precizarea ca persoanele de origine evre-iasca participante la revolutia si dictatura bolsevica nu aveau absolut nimic de a face cu populatia evreias-ca traditionalista, ci erau extremisti fara Dumnezeu. Evreii traditionalisti, credinciosi, s-au numarat printre primele victime ale bolsevicilor. Nenumarati au fost omorati sau alungati. Mai trebuie luat in considerare faptul ca nu toti bolsevicii evrei erau intr-adevar de origine evreiasca, la fel ca si in cazul Comunitatii de cult israelite (J.K.G.) a Austriei, unde multi membri nu sunt de origine evreiasca, ca de exemplu secretarul general Dr. Arshalom Hodik. Asta este cu atat mai de remarcat cu cat aceasta Comunitate de cult isra-elita are in realitate putin de a face cu religia evreiasca, ci ne urmareste pe noi, adepti credinciosi ai religiei evreiesti.

http://www.ioncoja.ro/2010/09/un-rabin-ortodox-despre-sionism-si-holocaust/

oblioo 11-10-2010 - 16:17

Vasile Grossman: „Regimul de ocupație din Transnistria a fost aproape plăcut.”

A fost de față când în aprilie 1944 trupele sovietice intră în Odessa abandonată de armata română. Consemnează cu încântare imaginea unui oraș care s-a bucurat din plin de binefacerile unei ocupații militare civilizate. La părăsirea Odesei și, în general, a Ucrainei de sud-vest, pe care au avut-o în administrație, românii nu au spart nici măcar un geam… Au lăsat totul în stare de funcționare.

„Darea de seamă a secretarului OBCOM, Riasents: Domanevka a fost locul în care evreii au fost executați. Ei au fost duși acolo de poliția ucrainiană. Șeful poliției din Domanevka a ucis el însuși 12.000 de oameni. În noiembrie 1942, Antonescu a emis legi care dădeau drepturi evreilor. Execuțiile în masă care au avut loc în cursul anului 1942 au fost oprite. Șeful poliției din Domanevka și opt din cei mai apropiați colaboratori au fost arestați de români, duși la Tiraspol și trimiși în judecată. Crime a făcut și procurorul public (din Domanevka), un jurist rus din Odessa, care ucidea opt sau nouă oameni pe zi ca să se distreze. Aceasta se numea pentru el ’să mergem la împușcat’. Ei ucideau oameni în grupuri separate.(…) Dar până a fost publicat ordinul lui Antonescu, doar 380 de evrei din Odessa au mai putut părăsi Domanevka și patruzeci de copii care se aflau în creșă. Numărul total al evreilor din Odessa executați în Domanevka a fost aproape 90.000 de oameni. Cei care au supraviețuit au primit ajutor de la Comitetele evreiești din România.”

http://www.ioncoja.ro/2010/10/primul-nega%C8%9Bionist-al-holocaustului/

Eu am cunoscut personal un evreu care a fost inchis in lagarele din Transnistri si il citez din memorie:”Nu stiu ce a fost la Auschwitz, dar comandantul german al lagarului a fost ca un tata pentru mine,m-a invatat o meserie, m-a invatat sa fiu om „.

oblioo 11-10-2010 - 17:17

Evreii din Romania dadeau SPAGA ca sa ajunga in lagarele din Transnistria si sa nu fie TRIMISI PE FRONT. Taranul roman nu avea aceasta optiune, el ajungea direct pe front.

Antonescu i-a mai pus pe evrei sa mature strazile Bucurestiului. Poate de aici ura asta viscerala a evreilor fata de Antonescu si implicit fata de romani. Cum ? „Poporul ales”, „lumina intre popoare” sa mature strazile in Bucuresti ?

Rasputin 11-10-2010 - 17:27

…cine te-a vărsat pe lumea asta?
Habar nu ai ce vorbesti că că narule.

Mii de evrei au rămas în viaţă tocmai datorită
mareşalului Antonescu.

Cine a fost dobitocul care te-a pus rabin?

oblioo 11-10-2010 - 18:38

Un grup de inițiativă, alcătuit din istorici afiliați Uniunii Vatra Românească, intenționează să documenteze prin acte, mărturii și alte probe faptul uitat și puțin cercetat că în timpul celui de al II-lea Război Mondial pe teritoriul României s-au folosit mine anti-persoană împotriva populației civile, îndeosebi a copiilor. Sub forma unor stilouri, cutiuțe de chibrit, brichete etc, care explodau în mâna celor care încercau să le folosească, aceste mine anti-persoană au mutilat trupul multor copii români, iar în unele cazuri efectul lor a fost mortal. Persoanele care pot furniza date privitoare la acest subiect sunt rugate să ni se adreseze pe Internet ionzcoja@yahoo.com sau prin poștă, la Ion Coja, Oficiul Poștal 41, C.P. 30, București. Urmărim ca în felul acesta să primim răspuns la următoarele întrebări:

Chiar s-au petrecut asemenea fapte oribile, pe care nici legea penală și nici memoria istoriei nu le mai poate ignora?!
Cine sunt cei care s-au folosit de o armă atât de lașă, de perfidă?
Ce surse de informații (scrise) puteți indica?
Cunoașteți persoane care au suferit acțiunea acestor arme? Ne puteți oferi detalii pentru identificarea persoanelor în cauză? Bunăoară nume, adresă, telefon.
Cunoașteți asemenea victime aflate încă în viață? Ne puteți pune în legătură?
Cu urari de bine,

Ion Coja

Paul Visoianu 12-10-2010 - 00:22

De ce minti? Evreii nu au avut DREPTUL de a se incadra in armata in cel de al II-lea razboi mondial. chiar si doctorii militari evrei au fost dati afara din armata.

radu 12-10-2010 - 05:58

…nimenisa-i bage pumnu’ in gura acestui maimutoi ??? Vorbeste ca moise-n pustiu !!! E mai rau ca un pdl-ist . repeta ca papagalu’ ce i-au bagat altii in tartacuta aia pitecantropiana !!! ce stie el despre holocaust ?? Au trecut totusi 60 de ani la razboi !!!. De ce incearca inocularea unor idei „revansarde??”. Nu-i destul ca avem o OG prin care romanii sunt batjocoriti , iar tot pe acelasi document, adevaratii criminali sunt ridicati in slavi ?? Asta gratie pupincuristilor gen bombonel !!!!.

Paul Pisoianu 12-10-2010 - 06:08

Sa se gandeasca la ce au patit fratii lor din Ungaria si dupa asta sa ia apa in gura.

oblioo 12-10-2010 - 06:32

Eu spun ceea ce mi-a povestit evreul de care pomenesc. Si il cred. Pe front au ajuns si criminalii inraiti, in batalioane disciplinare. Oricine putea fi trimis pe front de catre statul roman, daca acesta ar fi dorit, inclusiv evreii, care reprezentau o populatie dusmanoasa. Binenteles nu pe pozitii de doctori sau generali, caci ne erau dusmani si nu puteam sa avem incredere in ei.

Victor Radulescu 12-10-2010 - 06:52

… daca vroia sa pronunte sentinte si sa emita opinii juridice, trebuia sa se faca judecator.
De retinut si faptul ca „respectabilul” rabin confunda expulzarea cu exterminarea – daca Maresalul ar fi dat cu adevarat ordin de „trimitere la moarte”, ovreii se intorceau in tara numai sub forma de stafii.

Rasputin 12-10-2010 - 11:18

…Pe timpul retragerii trupelor sovietice din Basarabia, agentii NKVD au împrăştiat în urma lor, în special la sate, diverse mine antipersonal, mascate în jucării de pluş, creioane colorate şi stilouri.
Au fost găsite chiar cîteva biblii, care atunci cand erau deschise explodau.
Au fost ucişi zeci de copii şi locuitori de la sate în acest mod.
După plecarea sovieticilor, au fost arestaţi cîţi-va evrei (membrii ai uniunii tineretului bolşevic) în ale căror locuinţe s-au găsit asemenea arme. Ei trebuiau să le împrăştie în zona Chişinăului mai ales în apropierea şcolilor.
Stiu aceste lucruri de la tatăl meu care a fost în zona respectivă, imediat după retragerea trupelor sovietice.

In arhiva Ministerului Apărării ar trebui să existe documente despre aceste fapte, întru-cît au fost făcute zeci de rapoarte în scris.

cip. 12-10-2010 - 11:38

Concluzia este una : mai vor bani sub forma de despagubiri ! Cancelarul Germaniei le-a spus clar. V-am dat destul. Nu mai avem. Punct si de la capat !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult