După Europa, Asia ar putea fi lovită de criză | Ziua Veche
Acasa BusinessEconomic După Europa, Asia ar putea fi lovită de criză

După Europa, Asia ar putea fi lovită de criză

scris de M.A.
1 afisari

Creditarea masivă pentru sectorul privat crează fundamentul următoarei crize financiare, chiar dacă economiile din Asia se află încă în creştere puternică, susţin analiştii firmei britanice Capital Economics.

După Europa, Asia ar putea fi lovită de criză (foto: pocketyourdollars.com)

Creditul pentru sectorul privat, ca procentaj din PIB, a urcat puternic în ultimii ani şi se află la un nivel record”, se arată în nota de cercetare. Avansul accelerat al creditării este cel mai îngrijorător în Hong Kong, Vietnam şi China, transmite Mediafax.

Chiar dacă pentru economiile în dezvoltare este normală creşterea creditării ca procentaj în PIB, avansul economic nu ar trebui să fie alimentat în cea mai mare parte de împrumuturi, aşa cum a fost cazul Irlandei şi al ţărilor baltice în anii de dinaintea crizei financiare din 2008, scriu analiştii Capital Economics, citaţi de CNBC.

Explozia creditului în Hong Kong este similară într-un mod îngrijorător situaţiei din Iralnda înaintea crizei. Economia Irlandei a crescut puternic până în 2008, susţinută de nivelul redus al taxei pentru companii, dobânzile reduse ale Băncii Centrale Europene şi alţi factori care au condus la expansiunea creditului şi un balon speculativ în domeniul imobiliar.

Preţurile locuinţelor în Hong Kong s-au majorat susţinut în ultimii ani, ca urmare a acesului facil la creditare. Preţurile ar trebui să coboare cu circa 30% pentru ca piaţa să revină la echilibru, afirmă Capital Economics.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult