Acasa BusinessEconomic Economia ne va merge prost şi în 2011, estimează Oxford Economics

Economia ne va merge prost şi în 2011, estimează Oxford Economics

scris de Ziua Veche
0 afisari

Economia României va scădea şi anul viitor, cu 1%, deşi PIB ar putea să crească începând cu trimestrul al doilea, iar riscurile politice vor persista, se arată într-o analiză a Oxford Economics.


„Incertitudinile continuă să influenţeze perspectivele economice, iar cei mai recenţi indicatori confirmă că procesul de contracţie s-a reluat în a doua jumătate a acestui an. Nu anticipăm ca PIB-ul să revină pe creştere până în trimestrul al doilea din 2011″, se spune în analiza citată de Mediafax.

Instituţia estimează o scădere a PIB de 2,7% pentru acest an, urmată de o contracţie de 1% în 2011, prognoze mai pesimiste decât cele înaintate de FMI şi Comisia Europeană, de -2% anul acesta, respectiv plus 1,5% anul viitor. FMI anticipează chiar că economia românească îşi va relua creşterea încă din trimestrul al patrulea al acestui an.

Analistul Keith Edmonds consideră că poziţia guvernului Boc a fost consolidată de avizarea legii pensiilor de către Curtea Constituţională şi de căderea moţiunii de cenzură, însă riscurile politice nu au dispărut.

„Noul ministru de Finanţe trebuie să abordeze problema arieratelor, să rezolve problema împrumuturilor din piaţă la randamente de cel mult 7%, rata maximă pe care Ministerul Finanţelor este dispus să o accepte, dar şi să elaboreze şi să asigure trecerea bugetului pe 2011, pentru a menţine în grafic politica fiscală. Apoi, începând din aprilie, el trebuie să negocieze cu FMI pentru un acord de tip precautionary”, notează Oxford Economics.

Totodată, instituţia anticipează o scădere de 2,4% a consumului privat anul viitor, după un declin de 3,9% în acest an, evoluţie care va continua să afecteze economia.

„Contracţia activităţii economice din a doua jumătate a acestui an, cauzată de impactul creşterii TVA şi de reducerile salariale din sectorul public – nu mai vorbim de veniturile mult mai reduse din remitenţe – este resimţită deplin de populaţie. Încrederea consumatorilor, deja slabă, s-a prăbuşit după anunţarea măsurilor de austeritate”, se spune în analiză.

Cererea internă, care a căzut în 2009 cu 15,7%, s-a contractat în acest an cu 4,9% şi urmează să se reducă în continuare în 2011, cu 1,8%.

PIB-ul anual va reveni pe creştere în 2012, cu un plus de 4,8%, odată cu cererea internă şi consumul, care vor avans acu 5,5%, respectiv 5,2%. Producţia industrială va înregistra tot atunci un salt important al ratei modeste de creştere din 2010 şi 2011. Astfel, după o contracţie de 6% anul trecut, industria va reuşi un plus de 2,8% în acest an, 2,1% în 2011, respectiv 6,3% în 2012.

Deficitul bugetar se va încadra în ţintele din acordul cu instituţiile financiare internaţionale, deşi arieratele şi problemele de finanţare reprezintă obstacole importante, iar autorităţile se vor concentra în bugetul pe 2011, pe finalizarea cu succes a acordului cu FMI, în luna martie a anului viitor, şi pe negocierea unei noi înţelegeri, de tip precautionary, cu instituţia de la Washington.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult