Acasa BusinessEconomic Economia românească îşi învaţă lecţia de criză

Economia românească îşi învaţă lecţia de criză

scris de Ziua Veche
4 afisari

România va plăti şi în următorii ani incoerenţa şi lipsa de viziune a politicilor economice, dar şi creşterea economică nesănătoasă din perioada 2006-2008, au fost concluziile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi altor oficiali din domeniul financiar, în cadrul conferinţei „România încotro – Cum să redăm încrederea?”, organizată la Banca Naţională a României de Oxygen Servicii şi Mastermind Communications.


Într-o radiografie asupra situaţiei economice actuale, oficialul BNR a criticat dur, măsura de reducere cu 5% a TVA-ului la alimentele de bază, catalogând-o drept incoerentă şi populistă. “Cum putem vorbi de coerenţa politicilor macroeconomice, când discursul public vorbeşte despre reducerea TVA-ului ca soluţie pentru a ieşi din criză după trei luni de la majorarea acestuia cu cinci puncte procentuale.” Şeful BNR a explicat că majorarea TVA-ului de la 19 la 24% a fost un şoc pentru economia românească care a perturbat ciclul economic, fiind principalul motiv pentru care Banca Naţională nu a redus politica de dobândă monetară. Mugur Isărescu a ţinut să precizeze faptul că România este percepută ca o ţară riscantă în exterior, chiar dacă indicatorii macroeconomici nu arată mai rău decât la alte ţări şi ne putem respecta obligaţiile externe. “Ne întrebăm de ce România trebuie să plătească CDS cu 300 puncte de bază mai mult decât alte ţări europene, când fundamentele sunt la fel. Prima de risc a României reflectă o coerenţă scăzută, ca să nu zic altfel, dacă nu în politici, măcar în mesajul pe care-l transmitem în exterior. Plătim cu toţii şi căutăm vinovaţi în alte locuri decât ar trebui “, a adăugat Mugur Isărescu.

Sustenabilitatea fiscală cu preţul scăderii nivelului de trai

Dacă la prima vedere politicile dezvoltate în 2009-2010 par incoerente şi anti-sociale, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu consideră că măsurile luate reprezintă condiţia primordială pentru reducerea dezechilibrelor din economie, chiar dacă efectele ajustării au fost mari şi au afectat mediul privat. „Politicile dezvoltate în 2009 şi 2010 sunt coerente, deşi nu par. Probabil că ajustarea este puţin mai amplă, ca sentiment. Nu mai avem economie planificată, aşa că ajustarea odată plecată este greu de ţinut. Cred că ajustarea este puţin cam tare”. Potrivit şefului BNR, scăderea nivelului de trai nu ar trebui să ducă la populism, „pentru că s-a văzut ce a făcut populismul în perioada 2006-2008, nu a dus la o creştere economică sustenabilă a nivelului de trai”. Guvernatorul a adăugat că problema economiei româneşti s-a accentuat anume în perioada 2006-2008, când PIB/locuitor a urcat la 48% din media UE, însă cheltuielile publice urmau un trend ascendent, fapt care a dus la un deficit structural foarte înalt, aproximativ 10% din PIB. “Neînţelegerea deficitului structural şi intrările mari de capital ne-au îmbătat. Pe această iluzie politicile au fost pro-ciclice şi incoerente. În trei ani s-au dublat salariile în sectorul public, numărul de salariaţi a crescut, fondul de salarii a crescut practic cu 130%. Au mai crescut şi pensile”, adaugă Isărescu.

Politicile de ajustare au fost catalogate greşite din cauza faptului că în 2009, PIB-ul pe locuitor, exprimat ca media UE, a scăzut cu 3 puncte procentuale, fapt care a confiscat toată creşterea nivelului de trai din 2007-2008, a ţinut să explice Isărescu. Totuşi aplicarea unor măsuri de corecţie erau necesare deoarece deficitul structural scăzuse doar cu 0.4 puncte procentuale, ceea ce a facut mai multe organisme internaţionale şi FMI-ul să insiste asupra reducerii acestuia de la 8,7% la 8,3. “Testul nostru e ca în perioada următoare economia să ajungă la o creştere coerentă, cu un deficit structural de 7,3%, la sfârşitul acestui an şi 6,9% , la finele lui 2011”, a conchis Mugur Isărescu.

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI a ţinut să sublinieze că, pentru a avea creştere economică, România trebuie să-şi continue reformele structurale, însă are nevoie de politici predictibile şi proiecte care să fie implementate până la capăt. „Incă ne confruntăm cu politici care nu întotdeauna sunt percepute ca fiind predictibile. Trebuie să demonstrăm că un drum pe care ni l-am propus trebuie să-l ducem până la capăt. Să fim capabili să ne respectăm promisiunile. Avem şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune. Programul de consolidare fiscală este unul printre cele mai ambiţioase din Europa. E un proces de neînlocuit pentru România. Cred ca în momentul de faţă, mesajul cel mai important este să continuăm să facem aceste reforme structurale”, a declarat Mihai Tănăsescu. Oficialul a ţinut să precizeze că economisirea e prima lecţie pe care trebuie să o învăţăm când ne este bine.

Mihai Tănăsescu a subliniat faptul că România va mai avea perioade de boom economic, însă acestea nu vor fi comparabile cu cele de dinaintea crizei, iar motorul de creştere va fi cooperarea dintre sectorul public şi privat.

Ce sau cine salvează economia românească?

Chiar dacă discursul public vede în fondurile europene un colac de salvare, Aurel Şaramet, preşedinte FNGCIM susţine că “nu salvăm economia cu fondurile UE, ele sunt pentru a reduce decalajele din interiorul Uniunii Europene”.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul şef la Raiffeisen Bank este de părere că majorarea veniturilor bugetare se poate obţine din creşterea impozitelor pe proprietăţile imobiliare şi creşterea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale. Acestora, Ionuţ Dumitru adaugă reducerea numărului de taxe şi a costurilor de administrare a lor, eliminarea excepţiilor, lărgirea bazei de impozitare, reducerea evaziunii fiscale.

Evenimentul a reunit la Banca Naţională peste 160 de participanţi din domeniile financiar şi al economiei reale într-o dezbatere interactivă organizată de Oxygen Servicii şi Mastermind Communications. Reprezentanţii celor 2 companii au afirmat că doresc să organizeze sub această egidă o serie de manifestări în decursul anului 2011 pentru a prezenta într-un mod coordonat politicile necesare redresării economiei româneşti propuse de specialişti şi pentru a oferi autorităţilor executive propuneri concrete.

0 comentariu

Tatiana 02-11-2010 - 16:45

Promovarea de acest gen va aduce mari foloase intregii tari si este de apreciat ca mai avem oameni care se gandesc si la aceste lucruri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult