Economia Germaniei a crescut cu 2,2% in trimestrul al doilea, cel mai bun rezultat din ultimii 23 de ani, datorat investitiilor si exporturilor, iar ministrul Economiei, Rainer Bruederle, a declarat ca PIB-ul ar putea avansa cu mult peste 2% in acest an.Cifra raportata de Biroul Federal de Statistica pentru cresterea economica din trimestrul al doilea a depasit cu mult media estimarilor analistilor contactati de Reuters, de 1,3%, informeaza Mediafax.
PIB-ul Germaniei a fost cu 4,1% mai mare in trimestrul al doilea al acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o expansiune anualizata de 2,1% in primele trei luni. Analistii estimau o crestere de numai 2,4% fata de trimestrul doi din 2009.
Germania este cea mai mare economie europeana, cel mai mare exportator din UE si, totodata, una dintre cele mai importante piete de desfacere din regiune.
Economia Frantei a crescut cu 0,6% in trimestrul al doilea, datorita investitiilor corporatiste si cheltuielilor de consum, a declarat vineri ministrul Economiei, Christine Lagarde.”imi face placere sa va anunt (…) ca avansul din trimestrul al doilea a fost de plus 0,6% (…) de trei ori mai puternic decat in primul trimestru, institutul de statistica revizuind usor in urcare si cresterea din acea perioada, la 0,2%”, a declarat Lagarde pentru radio Europe 1, preluat de Mediafax.
Potrivit ministrului, cresterea PIB din trimestrul al doilea a fost sustinuta in principal de o majorare cu 0,4% a cheltuielilor de consum si un avans de 1,1% al investitiilor corporatiste.
Franta este a doua mare economie din Europa, unul dintre cei mai mari exportatori din UE si una dintre cele mai importante piete de desfacere din regiune.
Economia Ungariei a stagnat in trimestrul al doilea fata de primele trei luni, in pofida cresterii exporturilor, al carei efect a fost amortizat de masurile de austeritate care au sufocat cererea interna, transmite Bloomberg. PIB-ul Ungariei a stagnat in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, dupa o crestere de 0,6% in perioada ianuarie-martie, potrivit datelor prezentate vineri de biroul de statistica de la Budapesta.
Ungaria, primul stat membru al UE care a apelat, in 2008, la ajutorul Fondului Monetar International , a redus cheltuielile publice pentru a respecta termenii si conditiile acordului cu institutiile financiare internationale, agravand cea mai grava recesiune de la inceputul anilor ’90. Statul se bazeaza pe revenirea cererii din zona euro, cea mai importanta piata de desfacere pentru produsele ungare. Potrivit prognozelor guvernului, PIB-ul Ungariei va urca in acest an cu 0,6%, dupa o contractie de 6,3% in 2009.