Estonia se va alătura zonei euro la 1 ianuarie 2011, guvernul de centru dreapta de la Tallinn fiind de părere că în acest fel se va da un nou impuls economiei şi pieţei muncii, în pofida crizei din zona euro, transmite Agerpres.
Estonia, ţară baltică ce numără 1,3 milioane de locuitori, va deveni al 17-lea membru al zonei euro şi a treia ţară fostă comunistă care va adopta moneda unică europeană, după Slovenia în 2007 şi Slovacia în 2009. Conform unui sondaj realizat săptămâna trecută la cererea guvernului, citat de AFP, 52% din estonieni sunt favorabili înlocuirii monedei lor, coroana, cu euro, iar 39% se opun. Un alt sondaj, de data aceasta independent, relevă că 49% din estonieni sunt favorabili euro, iar 43% sunt contra. Renumit prin austeritatea bugetară impusă înainte de criza mondială, guvernul estonian de centru-dreapta consideră că trecerea la euro este avantajoasă şi constituie o etapă logică pentru o economie mică, deschisă către exterior.
‘Fondul Monetar Internaţional a estimat că trecerea la euro ar trebui să accelereze creşterea cu 0,15% – 1% pe an, în cursul următorilor 20 de ani’, a declarat pentru AFP ministrul estonian al Economiei, Juhan Parts. ‘Comerţul nostru exterior se face în proporţie de 80% în cadrul UE. Piaţa comună este avantajoasă pentru noi toţi. Ea permite antreprenorilor estonieni să-şi vândă propriile produse mai uşor, creând astfel locuri de muncă’, a adăugat el.
Supranumită ‘Tigrul Baltic’ pentru trecerea sa rapidă de la o economie centralizată la o economie de piaţă şi pentru creşterea impresionantă, Estonia a încercat încă din 2007 să adere la euro, însă a ratat acest obiectiv din cauza inflaţiei mari. Ulterior, Estonia a fost grav afectată de criza mondială, înregistrând o contracţie economică de 14,1% în 2009. Însă, conform estimărilor, economia Estoniei a crescut cu 2,5% în 2010, şi va creşte cu 3,9% în 2011.