Acasa BusinessEconomic UPDATE: Zona Euro în recesiune, raport Eurostat eronat privind România

UPDATE: Zona Euro în recesiune, raport Eurostat eronat privind România

scris de Z.V.
2 afisari

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat date eronate în cazul României într-un comunicat privind evoluţia Produsului Intern Brut în UE în trimestrul trei.

Potrivit datelor prezentate joi dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut (PIB) a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2011 (0,8% serie ajustată sezonier) şi cu 0,5% faţă de trimestrul al doilea, pe date ajustate sezonier. Astfel, pentru al treilea trimestru Eurostat a publicat cifre cu semnul inversat.

Datele afişate de Eurostat, în comunicatul de joi, reprezintă ratele de creştere a PIB în trimestrul al treilea, ca volum, pe baza datelor ajustate sezonier. De asemenea, Eurostat publică scăderi pe primele două trimestre faţă de perioadele corespunzătoare din 2011, deşi INS a anunţat creşteri în acele perioade. Ma mult, Eurostat indică pentru trimestrul al doilea o contracţie a PIB faţă de primul trimestru de 0,1%, în timp ce INS a anunţat ca ultime date revizuite o creştere în serie ajustată sezonier de 0,5%. Potrivit mediafax, dacă această ultimă informaţie ar fi corectă, atunci România ar fi intrat în recesiune tehnnică.

Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) a anunţat că cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oară în ultimii trei an.

zona euro

Eurostat: Zona euro în recesiune în al treilea trimestru din 2012

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului. Cu toate acestea, Uniunea Europeană (UE 27) a evitat recesiunea graţie unei creşteri modeste de 0,1% în trimestrul al treilea după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru zona euro şi UE. Executivul comunitar estimează că zona euro va înregistra o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,4% în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Bruxelles-ul mizează pe un recul al PIB de 0,3% în acest an, urmat de o creştere de 0,4% în 2013. Situaţia ar urma să se îmbunătăţească abia în 2014 când se estimează o creştere de 1,6%

În cazul României, potrivit datelor prezentate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al treilea din acest an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior. Faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

Totodată, rată anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie comparativ cu luna septembrie, atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, însă România a înregistrat a doua mare rată anuală a inflaţiei din UE, fiind devansată doar de Ungaria, conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel înregistrat în luna anterioară. Proiecţia curentă a BNR plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 5,1% la sfârşitul anului 2012 şi la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite în sus cu 1,9 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie până la 2,6% de la 2,7% în luna septembrie, în timp ce în cazul zonei euro rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 2,5% în octombrie de la 2,6% în luna septembrie. Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Ungaria (6,0%), România (5,0%) şi Estonia (4,2%). La polul opus se situează Grecia (0,9%), Suedia (1,2%) şi Letonia (1,6%). Comparativ cu luna septembrie 2012, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 13 state membre, a rămas stabilă în patru state şi a crescut în 10 ţări (inclusiv în România).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult