Acasa BusinessEconomic Eva, de la volan, taxată precum Adam!

Eva, de la volan, taxată precum Adam!

scris de Marius Bâtcă
11 afisari

Eliminarea diferenţierilor de tarifare în funcţie de sex poate avea implicaţii majore pentru consumatori Curtea Europeană de Justiţie a anunţat anul trecut că, începând cu data de 21 decembrie 2012, sexul unei persoane nu va mai fi considerat un criteriu de risc şi nu va mai constitui un factor de diferenţiere în modul de calcul al unei prime de asigurare.

Eva de la volan taxata precum Adam

Eva de la volan taxata precum Adam

CEA, federaţia asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni, s-a declarat atunci „dezamăgită” de această decizie şi a subliniat că utilizarea de statistici şi probe este indispensabilă în ştiinţa actuarială. Genul s-a dovedit pe parcursul timpului unul din factorii cu impact evident asupra riscurilor preluate de asigurători în cazul produselor de asigurări auto, asigurări de viaţă la termen, asigurări de sănătate şi asigurări de viaţă cu acumulare.
Datele statistice, dar şi alte studii psihologice şi sociologice arată că femeile conduc mai prudent şi sunt implicate mai rar în accidente rutiere decât bărbaţii. Dacă la calculul preţurilor nu se va mai ţine cont de aceste statistici, preţul unei poliţe de asigurare auto pentru femei ar putea creşte cu până la 25%, în general, iar pentru cele tinere, cu până la 50%, acestea urmând să fie incluse în aceeaşi categorie cu tinerii conducători auto, cea mai riscantă categorie de şoferi.

Aşadar, numeroase studii realizate de atunci scot în evidenţă impactul economic şi social asupra gradului de economisire în rândul populaţiei, precum şi influenţa acestor modificări asupra preţului şi accesibilităţii asigurărilor, în special în cazul celor de economisire.
Cum s-ar modifica preţurile/beneficiile?
Cu toate că asigurătorii îşi vor menţine produsele la preţuri cât mai competitive posibil, unele companii vor cunoaşte creşteri semnificative ale costurilor, odată cu reevaluarea datelor, modificarea primelor şi a termenilor şi condiţiilor aferente poliţelor în cauză, dar şi cu marketingul necesar promovării unor anumite produse.
Deşi acestea vor reprezenta decizii comerciale ale fiecărui asigurător în parte, care vor conduce la creşteri generalizate de preţuri, în particular sunt aşteptate scumpiri ale poliţelor de asigurare pentru anumite grupuri, cum ar fi cel al tinerelor conducătoare auto, pe pieţele unde sexul este în prezent utilizat ca şi criteriu de tarifare.
De asemenea, în cazul poliţelor de asigurări de viaţă cu acumulare ajunse la maturitate, anuităţile lunare încasate de femei sunt în prezent mai mici decât cele încasate de bărbaţi, chiar dacă sumele totale strânse în conturi sunt aceleaşi pentru ambele sexe, din cauza speranţei de viaţă mai mari la femei (caz în care suma acumulată trebuie împărţită lunar pentru o perioadă mai lungă de timp).

Utilizarea aceloraşi tabele de mortalitate şi pentru femei şi pentru bărbaţi va conduce, potrivit Asociaţiei Asigurătorilor Britanici, la o scădere a anuităţilor lunare încasate de bărbaţi cu 15% şi, totodată, la o creştere de 3-4% a sumelor încasate de femei. În schimb, speranţa de viaţă mai redusă a bărbaţilor ar influenţa statisticile de mortalitate într-un mod negativ, ceea ce va conduce la prime de asigurare mai mari decât în prezent pentru aceleaşi sume acumulate, în cazul femeilor.
Aşadar, cu toate că interdicţia va mări beneficiile lunare pe care femeile le vor încasa la maturitatea poliţelor de asigurare de viaţă cu acumulare, primele de asigurare pe care acestea le vor plăti pentru astfel de produse vor creşte şi ele, cu până la 30%.
În ceea ce priveşte perioada de tranziţie mai mică de doi ani în care asigurătorii trebuie să îşi recalibreze produsele în acord cu noua legislaţie, CEA spune că adaptarea va constitui o provocare serioasă pentru industria de profil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult