Acasa BusinessEconomic EXCLUSIV. Scandal cât casa pe Curtea de Conturi. Parlamentul are o problemă

EXCLUSIV. Scandal cât casa pe Curtea de Conturi. Parlamentul are o problemă

scris de C.P.
124 afisari

Parlamentul ar trebui să aleagă unii dintre noii şefi ai Curţii de Conturi… Ziua Veche atenţionează că va ieşi bai mare…Oameni de partid şi oameni gen Ruşanu-ASF, actualmente în arest, vor fi din nou puşi să aibă grijă de banii statului,  proveniţi din contribuţiile noastre. Sa dăm nişte nume:

Nicolae Văcăroiu, nemuritoul presedinte al Curtii de Conturi. decorat de Băsescu. (foto: agerpres)

Marius Vorniceanu-Consilier de Conturi la Curtea de Conturi a fost audiat în Dosarul Transferurilor în 2013. Este menționat în scandalurile rambursărilor ilegale de TVA și al tranzacțiilor ilegale cu fructe și legume, de când era comisar la Garda Financiară

Mircea Vasile Popescu, VICEPRESEDINTE AL CURȚII DE CONTURI, a primit decizia de pensionare la data de 26 februarie 2008 – 12.433 de lei pensie. Pensia corespunde salariu­lui de 14.434 de lei lunar. Mircea Vasile Popescu și alți consilieri de conturi cu studii juridice de la Curtea de Conturi au avut  trecută ca vechime de magistrat și perioada 2003-2008, timp in care Curtea de Conturi nu a mai avut astfel de atributii, potrivit Constitutiei din 2003.

Câțiva consilieri de conturi de formatie juridica și-au arogat in continuare rolul de judecatori, din 2003 până în 2008, chiar dacă, conform CONSTITUȚIEI din 2003, nu mai aveau dreptul să ju­dece, iar procurorii financiari fusesera trecuți la Parchetele obișnuite.

Soluțiile date de consilierii de conturi de formație juridică ai  Curtii de Conturi au fost desfiintate in instantele ordinare pe motiv ca la Curtea de Conturi nu mai pot avea loc procese, conform Constituției.

Aceste fapte fac obiectul unei plângeri penale depuse ințtial la DNA, care și-a declinat parțial compe­tența și a transmis-o Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Justiție si Casație.

Curtea de Conturi Romaniei are un Plen format din 18 membri- Consilieri de Conturi-, fiecare avand un singur mandat de 9 ani, mandat care , conform CONSTITUTIEI si legii Curtii de Conturi NU POATE FI INNOIT.O treime din cei 18 Consilieri de Conturi se innoieste din trei in trei ani.

In 2008, cand a fost modificata Legea Curtii de Conturi și a fost introdusa aceasta prevedere, celor 18 Consilieri de Conturi care au fost numiti de Parlament in luna octombrie, li s-au acordat mandate cu perioade diferite, astfel: 6 consilieri de conturi au primit mandate de 3 ani, pana in 2011, 6 consilieri de conturi au primit mandate de 6 ani- pana in octombrie 2014, iar 6 consilieri de conturi au primit mandate de 9 ani, pana in 2017.

Aceste mandate au fost acordate diferentiat pentru a se pastra continuitatea Plenului Curtii de Conturi si numarul constant de 18 membri ai acestuia.

Acest model de organizare si numire a membrilor Curtii de Conturi este similar cu cel al Curtii de Conturi a Frantei.

Acest mod de numire a membrilor Curtii de Conturi-Consilierii de Conturi- este mentionat in CONSTITUTIE si in Legea nr,94/1992, modificata si republicata, privind Curtea de Conturi.

Mandatele de 3 si 6 ani acordate in 2008 sunt considerate MANDATE INTREGI, LA FEL CA SI MANDATELE DE 9 ANI, cu aceleași drepturi pe care le au și mandatele de 9 ani. Ca atare, cei care au avut asemenea mandate( 3 și 6 ani) NU MAI POT PRIMI ALT MAMDAT, DECÂT CU INCĂLCAREA CONSTITUȚIEI ȘI A LEGII CURȚII DE CONTURI.

Nu exista mandate tranzitorii, nu este mentionat acest tip de mandat in nicio prevedere legală si niciun text de lege nu permite interpretarea mandatelor de 3 și 6 ani în acest mod, deci  persoanele care au primit mandate de 3 sau 6 ani, nu au primit mandate tranzitorii, în vederea trecerii spre mandate de 9 ani.

Anul acesta, în octombrie 2014, își încheie mandatele următorii Consilieri de Conturi, care, conform CONSTITUȚIEI, NU MAI AU DREPTUL LA UN ALT MANDAT:

–         MARIUS VORNICEANU-PSD

–         MIRCEA VASILE POPESCU-PDL

–         MIHAI HURĂ-PC

–         ANCA CONSTANȚA DONOVICI-PSD

–         DUMITRU ALĂMÂIE-PDL

–         SABINA FUNAR-PRM

Ceilalți Consilieri de Conturi din Curtea de Conturi sunt:Nicolaie Văcăroiu- PSD-Președinte

Gheorghe Oană- PSD-Vicepreședinte Autoritatea de Audit

 1. Anton Ioan- UNPR- Vicepreședinte Autoritatea de Audit
 2. Verginia Vedinaș-PRM-Șef Departament Juridic
 3. Ștefan Pete-UDMR
 4. Petre Lakatos-UDMR
 5. Elena Doina Dascălu- PNL-Vicepreședinte
 6. Aron Ian Popa-PNL- Președinte Autoritatea de Audit
 7. Carmen Stănescu
 8. Ioan Hurjui-PDL
 9. Lucian Negrea?
 10. Marta Pelea-PDL sau UNPR sau PSD
 11. –?
 12. –?
 13. –?
 14. –?
 15. –?
 16. -?

12 comentarii

urbos 15-06-2014 - 21:54

Rusanu a fost arestat cand a descoperit escrocheriile mogulului naparcii prezidentiale Basescu, numitul Adamescu, cel care hranea viermii presei basiste de la Romania Libera, cu banii furati de la oameni.

Ereticul 15-06-2014 - 21:58

Daca nu ma insel corect este inculpatul Adamescu (parca e arestat deja).

Antibasistul 15-06-2014 - 22:10

Da, e arestat, pentru ca l-a suparat cu ceva pa stapinul lui, Basescu!
Probabil ca dupa ce va scoate din buzunar sume importante de euro, stapinului lui îi va trece supararea, si el, Adamescu va fi eliberat si iertat!!!

urbos 15-06-2014 - 22:36

Uite ca nu stiu daca e inchis, parca nu, dar in orice caz e o bascalie, caci animalul nu e inculpat pentru milioanele de euro furate, ci pentru o mita de vreo 20 000 de euro. Deci i se arata pisica, nimic mai mult. Sistemul leprei de la Cotroceni functioneaza.

Ereticul 15-06-2014 - 22:49

„Dan Adamescu ramane in arest. Instanta Suprema a respins, miercuri seara, contestatia acestuia fata de masura arestarii preventive.”
Sursa: Pro TV, Data publicarii: 11 Iunie 2014

Ar trebui modificata putin legea (sau aplicata mai dur, daca exista prevederile legale), in sensul confiscarii totale a averilor celor dovediti hoti.

UnUL 15-06-2014 - 23:14

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus, vineri, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a fostului director ASF, Dan Rușanu, a afaceristului Ilie Cărăbulea, a Laurei Chițoiu, soția fostului vicepremier Daniel Chițoiu dar și a altor zece inculpați în acest dosarul „ASF”.

Astfel, anchetatorii susțin că „în anul 2012, S.C. CARPATICA ASIG S.A., companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip R.C.A., avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. Începând cu mai 2013, Carabulea Ilie împreună cu inculpaţii Mustăţea Radu și Mîrzac Marian au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A. Carabulea Ilie (persoana care deține indirect și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la S.C. CARPATICA ASIG S.A în perioada 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia S.C. CARPATICA ASIG S.A. și pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor. Gruparea respectivă a fost sprijinită de Ruşanu Radu Dan, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpaţii Călin Georgel, Chiţoiu Laura Elena Şi Moldoveanu Corneliu Silviu”.
RUŞANU RADU DAN, la data faptelor preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor (11 infracţiuni), aflate în concurs real, favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

salut 15-06-2014 - 23:53

Secatura de Cluj, zi macar ca ai priceput 1% din ce scrie acolo; daca da, am sa-ti pun o intrebare din text.

UnUL 16-06-2014 - 00:07

Secătură de State, pune întrebări unor juriști, dacă vrei să fii informat.

salut 16-06-2014 - 02:25

Deci n-ai inteles nimic.

UnUL 16-06-2014 - 08:03

Eu am înțeles, dar nu văd de ce aș fi obligat să le explic la toți tâmpiții ca tine.

consilier de conturi 16-06-2014 - 09:09

In sfarsit un articol adevarat si real. Felicitari! Credeti ca unul ca Ponta sau Vacaroiu vor fi dispusi sa incalce Constitutia? Daca da, sunt corupti pana in maduva oaselor si merita un HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!

pathfinder 16-06-2014 - 12:00

Mda.
Cam asa.
Felicitari C.P. pentru articol!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult