Acasa BusinessEconomic Exporturile au iesit din recesiune

Exporturile au iesit din recesiune

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Automobile Dacia, Nokia Romania, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal Galati si OMV Petrom au fost, in primele patru luni, principalii exportatori, in ordinea prezentata, potrivit datelor prezentate de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR), care a anuntat si ”iesirea exporturilor din recesiune”.

ANEIR a elaborat un top al primilor 100 de exportatori in perioada 1 ianuarie-30 aprilie, constatand ca acestia au realizat 53% din totalul livrarilor pe piete externe, informeaza Mediafax. Astfel, exporturile au totalizat la patru luni 10,82 miliarde euro, de la 8,76 miliarde euro in aceeasi perioada a anului 2009. Cea mai mare pondere este detinuta de masini si echipamente electrice (26,4% din total), automobile, tractoare alte vehicule (13,6%) si metale comune si articole din acestea (11,4%). Perioada noiembrie 2009-iunie 2010 reprezinta opt luni de crestere si se poate vorbi de “iesirea din recesiune a exporturilor”, potrivit ANEIR.

Asociatia a anuntat ca in martie si aprilie 2010 exporturile au fost mai mari decat cele realizate in aceleasi luni de dinaintea crizei. “Faptul ca primii 100 de exportatori reprezinta 53% din total exporturi constituie un proces de concentrare masiva spre firmele mari”, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. Din cele 100 de companii, doar patru sunt romanesti – Oltchim, Hidroelectrica, Interagro si Compa Sibiu, restul fiind multinationale.

Succesul are la baza politica BNR

Potrivit ANEIR, topul primilor 100 de exportatori din acest an marcheaza cateva schimbari, una dintre acestea fiind iesirea producatorilor de metale si din domeniul petrolului de pe primele locuri si intrarea in clasamentul principalilor exportatori a firmelor din domeniul medicamentelor si a santierelor navale. “Succesul exportatorilor are la baza in principal politica BNR de a asigurare a stabilitatii cursului de schimb in palierul 4,1-4,3 lei/euro, cu scurte perioade de abatere din acest palier”, a subliniat Ionescu. In opinia sa, un sprijin important pentru exportatori a venit si din partea bugetului de stat, prin fondurile de sustinere si promovare a exporturilor, dar si de la Eximbank, prin lansarea de noi produse de creditare. Pe de alta parte, Ionescu apreciaza ca exporturile au un potential mai mare de crestere, daca Ministerul Finantelor ar onora la timp cererile de rambursare a TVA si daca ar largi aria de rambursare a acestei taxe cu control ulterior la un numar mai mare de firme, dincolo de pragul actual de un milion de euro volum de export anual. In topul primilor 100 de exportatori mai sunt incluse companii precum Petrotel-Lukoil, Renault Industrie Roumanie, Honeywell Tehnologies, Continental Automotive Product si Autoliv Romania. Pe urmatoarele pozitii se află Lisa Draxlmayer Autopart Romania, Alro, Daewoo Mangalia, Heavy Industries, Takata-Petri Romania si Schaeffler Romania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult