Acasa BusinessEconomic Extinderea gazoductului Iași-Ungheni la Chișinǎu finanțatǎ de UE

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni la Chișinǎu finanțatǎ de UE

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Ministerul Economiei moldovean a anunțat cǎ UE va aloca o sumǎ suplimentarǎ de 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chişinău.

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni la Chișinǎu finanțatǎ de UE (foto:cugetliber.ro)

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni la Chișinǎu finanțatǎ de UE (foto:cugetliber.ro)

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni la Chișnǎu a fost realizatǎ pentru asigurarea unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei Republicii Moldova, care reprezintǎ și cel mai mare al vecinilor de peste Prut. Plata suplimentarǎ de 10 milioane de euro ce va fi acordatǎ de cǎtre Uniunea Europeanǎ (UE) va fi efectuatǎ abia ȋn 2015 a anunțat ministerul moldovean, ȋntr-un comunicat de presǎ, remis de mediafax.

UE și-a propus sǎ ofere susţinere financiară pentru reformarea întregului sector energetic al fostei republici sovietice. Premierii român Victor Ponta şi moldovean Iurie Leancă au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, gazoductul Iaşi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice să-şi reducă dependenţa faţă de livrăriile de gaze naturale ruseşti.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigură legătura între oraşul românesc Iaşi (nord-est) şi cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Conform autorităţilor române, conducta va livra iniţial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. De asemenea, regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldoveneşti, consumă la rândul ei aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult