Acasa BusinessEconomic Finanţele ţării în picaj în iulie. Iancu Guda: Este o presiune nemaiîntâlnită. Cred că deficitul va depăși 9%

Finanţele ţării în picaj în iulie. Iancu Guda: Este o presiune nemaiîntâlnită. Cred că deficitul va depăși 9%

scris de Misu Andrei
70 afisari

Finanțele țării au reintrat în picaj în iulie, în condițiile în care aproape toate veniturile au avut scăderi de două cifre faţă de iulie 2019. Asistăm la o deteriorare a execuției bugetare care reflectă o revenire mult mai lentă decât era de așteptat, a explicat la Digi24 analistul economic Iancu Guda, care a adăugat că, în opinia sa, deficitul bugetar va depăși 9%.

Finanţele ţării au reintrat în picaj în iulie, scria Ziarul Financiar. Aproape toate veniturile au avut scăderi de două cifre faţă de iulie 2019.

Încasările statului din impozitul pe venit au scăzut cu 28%, iar cele din impozitul pe salarii cu 12%.

La TVA statul a încasat cu 20% mai puţin în iulie 2020 faţă de aceeaşi lună din 2019.

Analistul financiar Iancu Guda a explicat la Digi24 că execuția bugetară publicată pentru iulie reflectă activitatea din iunie, întrucât în 25 iulie s-a raportat activitatea din iunie. Cifrele sunt cu atât mai importante cu cât indică o revenire mult mai lentă decât era de așteptat, a spus Guda.

„Făcând comparație între luna a șasea a lui 2020 față de cea similară din anul anterior, sunt remarcate scăderi importante la veniturile statului pe anumite componente esențiale. Spre exemplu, scăderea cu 28% a încasărilor statului din impozitul pe venit arată că veniturile companiilor sunt mai mici, iar cheltuielile nu s-au ajustat corespunzător. Totodată, cifrele arată că și revenirea consumului este mult mai lentă decât era prognozat de către autorități.

Dinamica ne îngrijorează, nu vedem o revenire susținută.

Să sperăm că situația pe august pentru iulie va arăta mai bine, dar nu cred că economia va avea o revenire a veniturilor statului care să aducă minuni, comparativ cu dezastrul pe sectorul cheltuielilor.

Asistăm la o accelerare a cheltuielilor mult mai rapidă decât veniturile, care scad.

Sfârșitul de an va arăta complicat, iar în anul următor vom vedea impactul creșterii pensiilor și a alocațiilor. Finanțele sunt sub o presiune nemaiîntâlnită.

Execuția bugetară penru acest an ne va duce către un deficit peste 9%. Va fi extrem de greu de finanțat un deficit spre 10%”, a afirmat analistul economic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult