Acasa BusinessEconomic Fiscul va înfiinţa un departament special pentru controlul marilor bogătaşi

Fiscul va înfiinţa un departament special pentru controlul marilor bogătaşi

scris de A.H.
3 afisari

Guvernul a decis înfiinţarea unui departament specializat care va verifica persoanele cu averi mari. Acesta va funcţiona în cadrul Agenţiei Naţionale de Administare Fiscală (ANAF), a anunţat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor.

Blejnar a declarat că vor urma controle al averilor mari

Executivul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a susţinut atunci că acţiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanşate pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor.

În luna februarie, Blejnar, a declarat că un control major al averilor mari va avea loc în a doua jumătate a anului viitor, dar nu a exclus ca şi în acest an să fie efectuate verificări.

Normele metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control stabilesc că Fiscul va verifica, într-o primă etapă, persoanele cu venituri mari fără să le notifice, iar pe perioada controlului poate solicita terţilor, inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sau instituţii publice, informaţii sau documente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale.

Verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua în mai multe etape, care vor determina în final starea de fapt fiscală reală, în funcţie de care se va stabili dacă se poate dovedi provenienţa veniturilor şi dacă se va aplica impozit.

Într-o primă etapă, organele fiscale vor efectua o analiză pentru a stabili riscul probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii sau autorităţi publice.

Selectarea persoanelor fizice care vor fi verificate se va realiza din lista persoanelor care depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală, în funcţie de nivelul riscului şi de capacitatea de efectuare a verificărilor fiscale prealabile documentare.

În cazul în care rezultatul verificării fiscale prealabile documentare reprezintă o diferenţă semnificativă între veniturile realizate de persoana fizică, calculate în baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate de aceasta sau de plătitorii de venit, organul fiscal comunică avizul de verificare persoanei fizice ce a făcut obiectul verificării fiscale prealabile documentare.

În funcţie de datele colectate, organele fiscale pot înceta verificarea sau pot trece în etapa următoare de verificare fiscală, care presupune un control mai amănunţit al tuturor documentelor disponibile şi în care pot fi solicitate şi terţe persoane pentru a da declaraţii.

Pentru stabilirea bazei impozabile, organele fiscale vor folosi metode indirecte, respectiv cea a sursei şi cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie şi a patrimoniului.

Metoda sursei şi cheltuirii fondului constă în compararea cheltuielilor efectuate de o persoană fizică cu veniturile declarate în perioada verificată. Metoda se bazează pe principiul că orice cheltuială în exces faţă de valoarea declarată a veniturilor reprezintă venit impozabil nedeclarat.

Metoda fluxurilor de trezorerie constă în analiza intrărilor şi ieşirilor de sume în conturile bancare, precum şi a intrărilor şi ieşirilor de sume în numerar, pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestor mişcări cu sursele de venit şi utilizarea acestora.

Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoană fizică verificată, analizând creşterea, respectiv descreşterea patrimoniului net al acesteia.

Mai mulţi consultanţi fiscali apreciază că impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezintă o amnistie fiscală indirectă, fiind o metodă de a atrage bani la buget prin impunerea la plată a unui impozit pe anumite sume ce reprezintă venituri nedeclarate din trecut şi care nu pot fi dovedite.

2 comentarii

Marian 02-06-2011 - 23:46

Faptul ca Ecaterina Anronescu are venituri din peste cinci activitati platite de stat este cunoscut si tolerat ca sa-i inchida gura. Pentru ca nu a tacut s-a dat drumul cainilor (asa ii numea petre Roman in 2001 pe cei care aparau legea). Aceasta este deputat, rector, preda ca profesor univ. doua norme la Facultatea de chimie la Univ Politehnica Bucuresti, are 10 doctoranzii si este cuprinsa in 4 lucrari de cercetare, Presedinte al Consiliului Rectorilor. Ma intreb ca om normal la cap cand are atata timp si oare nu-i mai ajunge cat a supt de la buget?????? Pe langa astea a mai facut si alte smecherii cu contracte de investitii atat la Ministerul Educatiei (programul SEI cu SIVECO, Programul Reabilitari scoli s.a.), iar la UPB il are pe pupilul Costoiu care incaseaza comisionele pentru ea din toate afcerile POLITEHNICII. NERUSINAREA SI TUPEUL ACESTEI PERSOANE NU AU LIMITA, ESTE O ARTISTA DESAVARSITA SI PLANGE LA COMANADA CA SA VADA LUMEA CE MULT SUFLET PUNE EA IN POLITEHNICA. De etnie sarbo-roma de printr-un catun din Caras Severin, Ecaterina a ajuns profesor universitar si in functii inalte calcand pe cadavre fapt confirmat de mai multi fosti colegi si colaboratori. Acestia sunt activistiinde ieri si capitalistii de astazi. Datorita ei in Politehnica a scazut dramatic callitatea invatamantului, imoralitatea unor profesori sfideaza orice norma prin agresivitate masculina fata de studente, prostitutia in complexul studentesc este in floare, coruptia si mai si. Cine vorbeste este destituit sau marginalizat. SDa vedeti ce tupeu va dovedi in meciul cu ANI! PSD-istii cunosc marfa si au lasat-o sa greseasca ca sa scape de ea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult