Acasa BusinessEconomic FMI: A cincea revizuire a fost aprobată, 475 de milioane de euro disponibilizate

FMI: A cincea revizuire a fost aprobată, 475 de milioane de euro disponibilizate

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Consiliul administrativ al FMI a decis aprobarea celei de cincea revizuire a acordului preventiv cu România şi disponibilizarea a 475 de milioane de euro.

fmi

FMi a aprobat cea de-a cincea revizuirea a acordului preventiv cu Romania printr-un vot unanim

După ce vineri, 22 iunie, au analizat concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei româneşti, oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au trimis o scrisoare de intenţie semnată în unanimitate prin care anunţă aprobarea reviziuriii şi a disponibilizării celor 475 milioane euro din suma totală de 3,6 miliarde de euro. Cea de-a cincea revizuire a fost şi ultima condusă de americanul Jeffrey Franks, care va fi înlocuit din aceasta vară de olandezul Erik de Vrijer.

Votul unanim reprezintă o validare solidă din partea FMI pentru politica guvernamentală şi transmite un semnal important pe plan internaţional. Board-ul FMI precizează, potrivit Agerpres, că în actualul context intern şi internaţional, acest semnal arată soliditatea direcţiei pe care Guvernul României o adoptă în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială.

FMI estimează o creştere economică de 1,5%, în 2012, în România, în pofida performanţelor mai scăzute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de altă parte, instituţiile financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană – n.r.) şi autorităţile române au convenit o relaxare a ţintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB în acest an, Jeffrey Franks susţinâd, însă, că Guvernul trebuie să menţină o politică fiscală prudentă.

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat la finalul misiunii sale că „Majoritatea ţintelor cantitative, cu excepţia a două dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse şi am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe”. Acesta a afirmat că societăţile de stat sunt mai puţin profitabile, România nereuşind să facă progrese în asigurarea unui management competitiv.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI. Următoarea misiune de evaluare a instituţiilor financiare internaţionale este programată să aibă loc către finele lunii iulie şi începutul lunii august 2012.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult