Acasa BusinessEconomic FMI, acuzat ca a alimentat criza din Europa de Est

FMI, acuzat ca a alimentat criza din Europa de Est

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Fondul Monetar International a alimentat anul trecut criza economica din Europa emergenta, pentru a crea o situatie care sa determine statele din regiune sa ceara ajutorul institutiei, a declarat viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei Mojmir Hampl, transmite Mediafax. Fondul a interpretat eronat anumite date, deoarece „cauta de lucru” odata cu schimbarea managementului, a afirmat reprezentantul bancii centrale de la Praga intr-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard, preluat de Reuters.


Este ridicol ca tocmai FMI a accelerat criza. A fost o incercare clara de a provoca bailout-ul unei intregi regiuni. Inaintea crizei, FMI practic nu avea clienti. Odata cu criza si cu noul management condus de Dominique Strauss-Kahn (directorul general al FMI – n.r.), Fondul si-a gasit de lucru si a obtinut mai multi bani „, a aratat Hampl in materialul publicat vineri.  Acesta a continuat explicand ca, asemenea altor observatori, FMI a pus accentul pe date care exagerau expunerea bancilor vest-europene pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est, insa ignorau realitatea ca imprumuturile subsidiarelor grupurilor bancare occidentale erau acoperite in mare parte de depozitele locale. „Interpretarea gresita de catre FMI a fost neplacuta in particular, si au fost nevoiti sa corecteze acele date odata ce am intervenit”, a spus viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult