Acasa BusinessEconomic FMI ne estimează inflaţia la 4%

FMI ne estimează inflaţia la 4%

scris de Z.V.
3 afisari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează o inflaţie de 4% pentru sfârşitul acestui an, la limita superioară a intervalului ţintit de Banca Naţională a României (BNR), potrivit raportului privind evoluţia economiei mondiale, publicat, luni, de FMI.

Inflantia va fi 4%

ANAF va controla veniturile ziaristilor

BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual, iar pentru sfârşitul anului estimează 3,6%, informează Mediafax. Anul următor, creşterea preţurilor se va tempera la 3%, estimează Fondul.

Potrivit datelor anunţate, luni, de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.

Inflaţia medie anuală din România se va situa la 6,1% în acest an şi la 3,4% în 2012, se arată în raportul FMI.

FMI a menţinut la 1,5% prognoza de creştere economică din acest an pentru România şi la 4,4% pe cea referitoare la 2012. Anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 1,3%.

1 comentariu

Europeanuul 12-04-2011 - 10:20

Din pacate in Romania, cresterea economica ramane slaba, in conditiile in care guvernul a apelat la politici bugetare restrictive si masuri severe de austeritate (i.e cresterea dobinzilor, taxelor si impozitelor). In acest mediu revenirea activitatii de creditare si a cresterii economica a fost incetinita /blocata, iar intre timp situatia financiara a companiilor s-a degradat semnificativ.

In cazul in care nu va avea loc o corectie rapida a politicilor fiscale si monetare, scenariul probabil pentru Romania este cel al unei stagflatii bizare, in care cresterea economica ramane slaba, iar inflatia se datoreaza cresterii preturilor materiilor prime, si nu a celor salariale. Reducerea puterii de cumparare, scaderea consumului si a preturilor imobiliare se numara in continuare printre efectele vizibile al acestui fenomen (de stagflatie).

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult