Acasa BusinessEconomic UPDATE: FMI a vrut impozitarea bogatilor si nu scaderea salariilor bugetarilor

UPDATE: FMI a vrut impozitarea bogatilor si nu scaderea salariilor bugetarilor

scris de Ziua Veche
2 afisari

.UPDATE 14.48

FMI s-a opus scaderii salariului bugetarilor cu 25%, propunand in schimb impozite mai mari pentru cei bogati, insa Guvernul Romaniei a refuzat, a declarat, joi seara, Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International.

Joi seara, pe canalul France 2, seful FMI Dominique Strauss-Kahn a spus ca Fondul Monetar International a refuzat initial ca Guvernul Romaniei sa scada salariile bugetarilor cu 25%. In schimb, FMI a cerut Guvernului roman sa creasca impozitele pentru cei bogati, dar Guvernul Romaniei nu a fost de acord, a declarat Strauss-Kahn la televiziunea franceza, citat de RealitateaTV.

„Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o crede si ea. I-am spus: in aceste conditii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare pentru ca in felul acesta vom sustine cresterea economica. Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut. Prin urmare, am cerut noi masuri. Guvernul Romaniei ne-a spus: Vom taia 25% din salariile functionarilor. Noi am spus NU. Daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei bogati. Guvernul a spus NU, noi suntem cei care decidem. Si asta e adevarul: guvernul decide intotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales”, a dezvaluit Dominique Strauss-Kahn la France 2.

Tot joi, intr-o conferinta de presa, Caroline Atkinson, directorul pentru relatii externe in cadrul FMI, a marturisit ca FMI nu a insistat asupra taierii salariilor bugetarilor din Romania, aceasta fiind decizia Guvernului de la Bucuresti. De asemenea, Atkinson a mai precizat ca este important ca cei vulnerabili sa fie protejati. 

——————–

Fondul Monetar International a atras atentia Guvernului ca Romania nu este o tara capabila sa implementeze masurile de austeritate pe care s-a angajat sa le respecte. „In momentul in care a venit, FMI a calculat impreuna cu noi care ar fi cea mai buna varianta, care este asta. Ulterior, FMI spus ca aceasta varianta nu o putem implementa pentru ca Romania nu este o tara capabila sa implementeze un program de acest gen, care este cel mai bun program pentru Romania”, a spus la postul public de televiziune, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Fondul Monetar International nu a insistat asupra reducerilor salariale din Romania, a declarat, pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International, Caroline Atkinson. 

 

‘Noi am cazut de acord cu guvernul roman ca era necesar sa se opereze anumite inaspriri ale fiscalitatii pentru a readuce programul pe drumul corect si ca scopul final al programului este, bineinteles, de a obtine un nivel sustenabil al finantelor publice, care sa permita relansarea economica’, a subliniat Caroline Atkinson.  

Purtatorul de cuvant al FMI a explicat ca exista ‘diferite combinatii intre reducerile de cheltuieli publice si cresterea taxelor care pot duce la o anumita ajustare si la un anumit nivel al deficitului bugetar, iar guvernul roman a ales sa se concentreze in special asupra reducerii cheltuielilor si in special asupra reducerii salariilor. Aceasta a fost decizia guvernului‘, a insistat Caroline Atkinson.  

Potrivit ministrului Finantelor,”problema reducerii salariilor bugetarilor a fost tot timpul pe masa discutiilor”, in toate propunerile Guvernului. „Reducerea pensiilor este elementul crucial pentru stabilitatea sistemului de pensii. Sistemul de pensii din momentul de fata creeaza cel mai mare risc de a intra in incapacitate de plata pentru ca transferul catre sistemul de pensii a ajuns in acest moment la un nivel pe care bugetul Romaniei nu si-l poate permite”, a spus Sebastian Vladescu. 

Premierul Emil Boc a declarat, la incheierea discutiilor cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, care a fost prezenta la Bucuresti in perioada 27 aprilie-10 mai, ca „Guvernul a optat pentru aceasta solutie care vizeaza impunerea unor masuri de austeritate pentru sectorul bugetar”. Este vorba despre reducerea veniturilor bugetarilor cu 25 la suta, reducerea pensiilor si altor plati sociale cu 15 la suta, insa seful Executivului a specificat ca nu va scadea alocatia pentru copii si nici indemnizatia pentru persoane cu handicap, iar niciun salariu nu va cobori sub valoarea minima de 600 de lei.

 

Reprezentatii Guvernului Boc s-au consultat cu membrii misiunii FMI pentru Romania in legatura ca masurile de austeritate pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca. Potrivit reprezentantului misiunii FMI la noi in tara, Jeffrey Franks, la negocieri s-au luat in calcul mai multe variante: de la majorarea taxelor pana la scaderea salariilor si pensiilor si chiar si o varianta mixta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult