Acasa BusinessEconomic FMI se gândeşte la mărirea salariului minim

FMI se gândeşte la mărirea salariului minim

scris de Ziua Veche
2 afisari

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional în România le-au spus sindicaliştilor că există posibilitatea majorării salariului minim, însă acest lucru trebuie făcut astfel încât să nu crească rata şomajului, a declarat preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, citat de Mediafax.


Hossu a spus, la finalul întâlniri cu delegaţia FMI, că sindicatele şi-au exprimat punctul de vedere cu privire la salariul minim, care ar trebui să fie de 750 de lei , iar reprezentanţii Fondului au declarat că vor face calcule legate de implicaţiile economice, îngrijorarea lor fiind să nu existe un efect negativ privind pierderea unor locuri de muncă.

„Le-am arătat că politicile de îngheţare a salariului minim nu au creat niciun loc de muncă, iar când salariul minim a crescut peste 40 la sută, adică în 2002, nu a existat nicio pierdere de locuri de muncă şi această măsură nu a avut niciun efect inflaţionist”, a mai spus Hossu.

Liderul „Cartel Alfa” a adăugat că sindicaliştii le-au sugerat reprezentanţilor FMI ca în cazul Legii salarizării să se găsească o soluţie care să elimine posibilele conflicte sociale şi un lung proces în justiţie care ar bloca aplicarea acesteia. Reprezentanţii FMI au spus că vor analiza această problemă, sindicatele urmând să le trimită calculele proprii privind păstrarea ca bază a salariilor din decembrie 2009 şi îngheţarea lor, după revenire, în sectorul bugetar în tot anul 2011, a mai spus Hossu.

Pe de altă parte, sindicatele au mai discutat cu FMI problematica pieţei muncii şi dezvoltarea de noi locuri de muncă, aceasta fiind o prioritate pe care Guvernul ar trebui să o aibă.

„FMI ne-a mai transmis odată invitaţia de a participa pe 2 noiembrie la un seminar pentru găsirea modalităţilor practice de identificare pentru combaterea evaziunii fiscale pe piaţa muncii şi a unor politici concrete de creare a noi locuri de muncă„, a precizat Hossu.

Cu privire la coeficientul 1 din Legea salarizării, a cărui valoare sindicatele o vor de cel puţin 705 lei, reprezentanţii FMI urmează să facă o reevaluare a calculelor în baza studiului făcut de Ministerul Finanţelor, pentru a vedea dacă există posibilitatea de revenire sau nu.

În ce priveşte Codul muncii, reprezentanţii FMI au spus că nu au făcut nicio cerere cu privire la modificarea acestuia, dar că trebuie să nu existe o împiedicare în dezvoltarea normală a pieţei muncii. Astfel reprezentanţii FMI vor cere Guvernului să le explice ce vor să schimbe în Codul muncii şi să le trimită documente oficiale în acest sens, a mai spus Hossu.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni, că „ar putea fi loc” pentru o creştere a salariului minim, dar această decizie trebuie analizată cu atenţie, pentru că o majorare prea mare ar avea efecte negative.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult