Acasa BusinessEconomic FMI susține impozitarea progresivă și recomandă creșterea veniturilor la buget din impozite

FMI susține impozitarea progresivă și recomandă creșterea veniturilor la buget din impozite

scris de Misu Andrei
98 Afisari

Impozitarea progresivă ar ajuta statul să echilibreze bugetul, adică va duce la creșterea veniturilor, spun reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care vineri își încheie vizita de 10 zile în România. Această veste îi bucură pe social-democraţi, care insistă de ceva timp cu această idee, spre nemulţumirea liberalilor.

FMI subliniază, însă, că introducerea impozitării progresive este aproape imposibil de făcut de anul viitor. De altfel, experţii Fondului recomandă Guvernului ca întâi să înlăture din numeroasele scutiri de taxe și facilități de care beneficiază sectoare întregi ale economiei. Lărgirea bazei de impozitare ar putea aduce în plus la buget venituri echivalente cu 1,25% din Produsul Intern Brut. Bani în plus ar putea veni și dintr-o mai bună colectare a Taxei pe Valoare Adăugată și prin schimbarea sistemului de taxare a proprietății, astfel încât impozitul să fie mai legat de valoarea de piață a unei case sau a unui teren.

Astfel, potrivit calculelor FMI, o reformă fiscală va aduce mai mulți bani la buget prin:

– eliminarea scutirilor și a facilităților fiscale: +1,25% din PIB

– o mai bună colectare a TVA: +1,5% din PIB

– reformarea taxei pe proprietate: +0,25% din PIB

Declarațiile lui Jan Kees Martijn – șeful Delegației FMI în România„Prima cerință, când vine vorba despre reforma fiscală, este să fie curățată baza de impozitare, să fie înlăturate multiplele scutiri și tratamentele preferențiale. Făcând asta, sistemul fiscal ar fi mai echitabil, s-ar ușura colectarea de taxe și impozite și ar crește încasările, pentru că mai multe persoane și-ar plăti partea.

După ce va exista o bază de impozitare mai completă și mai logică, autoritățile ar trebui să vadă dacă sistemul de taxare este unul care ar trebui să se bazeze pe cota unică sau pe una progresivă. Fără a avea o bază de impozitare clară nu poți avea nici una dintre aceste rate.

Atunci când ne gândim la taxarea progresivă, avem câteva argumente în favoarea sa: statul ar putea încasa mai mulți bani de la cei care câștigă mai mult, ceea ce ar ajuta la reducerea deficitului și ar duce la creșterea veniturilor bugetare. De asemenea, ar ajuta la reducerea marilor inechități legate de venituri care există în România.

Implemetarea impozitării progresive aduce provocări în ceea ce privește colectarea. Nu este ușor ca acest lucru să se facă imediat. Este nevoie ca Administrația Fiscală să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are. În acest moment, informațiile sunt sursă cu sursă. Asta ar face dificilă introducerea taxării progresive cu succes în 2023 și ar putea fi mai realist, ca în condițiile în care se ia decizia de a fi introdusă, să intre în vigoare după această dată. Dar este important să nu fie întârziată nicio decizie în acest sens”, a subliniat șeful delegației FMI în România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult