Acasa BusinessEconomic Fondul Proprietatea cere cotarea la Bursă a companiilor de stat

Fondul Proprietatea cere cotarea la Bursă a companiilor de stat

scris de M.I.
2 afisari

Fondul Proprietatea a trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor prin care cere iniţierea şi finalizarea, în cel mai scurt timp, a procedurilor pentru admitere la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a companiilor în care statul român este acţionar majoritar.

fondul_proprietateaÎn scrisoarea citată se menţionează că performanţele financiare ale Fondului Proprietatea şi preţul la care se tranzacţionează acţiunile Fondului se află într-o legătură directă cu performanţele financiare şi transparenţa companiilor din portofoliul acestuia. ‘Considerăm că admiterea la tranzacţionare la BVB a societăţilor în care statul român este acţionar majoritar va contribui în mod semnificativ la creşterea preţului acţiunilor Fondului Proprietatea şi la reducerea discount-ului faţă de valoarea activului net per acţiune. Menţionăm că după admiterea la tranzacţionare a Fondului Proprietatea titlurile de despăgubire se convertesc în acţiuni emise de către Fondul Proprietatea pe baza preţului mediu ponderat din ultimele 60 de şedinţe de tranzacţionare. Astfel, întrucât în prezent acţiunile Fondului Proprietatea sunt tranzacţionate la un preţ sub valoarea activelor nete ale Fondului Proprietatea, acest fapt conduce la diminuarea disponibilităţilor care se află la dispoziţia statului român pentru despăgubirea foştilor proprietari’, se arată în scrisoarea trimisă Camerei Deputaţilor.

Fondul Proprietatea consideră că accelerarea respectivelor proceduri este ‘esenţială’ pentru succesul Fondului, ca mijloc de despăgubire a proprietarilor care şi-au pierdut proprietăţile confiscate în mod abuziv în perioada comunistă. Fondul Proprietatea apreciază că admiterea la tranzacţionare în cel mai scurt timp a companiilor în care statul şi Fondul sunt acţionari va contribui la creşterea preţului acţiunilor, oferind resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despăgubire pentru cât mai mulţi foşti proprietari. Scrisoarea Fondului Proprietatea a fost discutată, miercuri, în Biroul Permanent al Camerei, care a decis trimiterea ei spre dezbatere în Comisia juridică, transmite Agerpres.

Pe 7 septembrie, senatorii au respins cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu Senatului cu privire la modificările Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. În cererea de reexaminare, preşedintele apreciază că se impune finalizarea în cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliul Fondul Proprietatea în care statul român este acţionar majoritar, ‘întrucât acest lucru va contribui în mod semnificativ la creşterea acţiunilor Fondul Proprietatea, oferind statului român resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despăgubire a foştilor proprietari care şi-au pierdut proprietăţile în perioada comunistă’. Preşedintele propune reducerea termenului de finalizare a procedurilor de admitere la tranzacţionare, stabilit prin legea adoptată de Parlament ca fiind ‘cel târziu 31 decembrie 2014’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult