Acasa BusinessEconomic Fondul Roman de Investitii va prelua participatiile minoritare ale statului

Fondul Roman de Investitii va prelua participatiile minoritare ale statului

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Fondul pregatit de Guvern pentru finantarea proiectelor majore de investitii va fi constituit din actiunile minoritare ale statului la companii, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank si, cel mai probabil, din banii obtinuti anterior din privatizari si plasati de trezorerie in conturile BNR, informeaza Mediafax. 


„Fondul Roman de Investitii” va prelua in portofoliu, in maximum doua luni de la constituire, participatiile minoritare ale statului, conform proiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului. „Din participatiile minoritare gestionate de statul roman, prin ministerele si autoritatile coordonate de Guvern, precum si din aportul in numerar al CEC Bank se infiinteaza Fondul Roman de Investitii. Fondul este o institutie publica independenta, cu personalitate juridica, si reprezinta un instrument de investitii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanteaza initial si din rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei”, se arata in document. Fondul nu se va supune controlului, supravegherii si reglementarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Bancii Nationale. „Fondul Roman de Investitii se va comporta in procesul de gestionare a activelor financiare ale statului ca orice investitor prudent si care va avea posibilitatea sa devina o sursa de investitii si de lichiditati intr-o perioada de tensiune economica. Fondul este autoadministrat si are ca participanti statul roman si CEC Bank, sprijinand politica economica generala a statului prin asigurarea resurselor necesare pentru finantarea proiectelor de importanta nationala, ca masura de stimulare economica”, potrivit documentului. Actiunile minoritare care vor alimenta Fondul vor fi vandute pe piata de capital, prin licitatie deschisa cu cel mai mare pret oferit, prin negociere in cazul acordarii drepturilor de preferinta ori prin toate aceste metode combinate. Fondul Roman de Investitii va prezenta anual Guvernului si Bancii Nationale un raport privind destinatia banilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult