Acasa BusinessEconomic Gates detronat de Slim in topul miliardarilor lumii

Gates detronat de Slim in topul miliardarilor lumii

scris de Ziua Veche
1 afisari

Carlos Slim Helu este cel mai bogat om din lume, conform ultimului clasament intocmit de Forbes. El are o avere estimata la 53,5 miliarde de dolari, cu 500 de milioane mai mult decat Bill Gates, scrie yahoo.com. Mexicanul este urmat de doi americani – fondatorul Microsoft si Warren Buffett si de doi indieni – Mukesh Ambani si Lakshmi Mittal.

 

 

Carlos Slim Helu detine un imperiu de telecomunicatii in America de Nord si Central, reprezentat de compania AXM, iar anul trecut a reusit sa adune, in plina criza, nu mai putin de 18,5 miliarde de dolari in plus peste averea pe care o avea. Bill Gates, cel care a detinut locul I timp de 14 ani, a reusit sa-si sporeasca avutul cu doar 13 miliarde de dolari, in vreme ce Warren Buffett a ajuns la 43 de miliarde de dolari. Lordul otelului, Mittal, are o afacere estimata la 28,7 miliarde de dolari. In top exista si trei romani: Dinu Patriciu ocupa locul 437 mondial cu 2,2 miliarde de dolari, Ioan Nicolae locul 880 cu 1,1 miliarde de dolari si Ion Tiriac locul 973 cu 1 miliard de dolari, in scadere.

UPDATE

Podiumul castigatorilor

 

Carlos Slim Helu obisnuia sa spuna ca nu creste capitalul sau, ci Bursa evolueaza. In varsta de 70 de ani, Slim, magnat in domeniul telecomunicatiilor este proprietrar al firmei American Movil. In prezent, grupul sau detine aproape 85% din piata nationala de telefonie fixa, peste 70% din cea de telefonie mobila, iar America Movil este rezultatul extinderii sale internationale. Acesta mai are in posesia sa si Impulsora del Desarrollo y el Empleo care este raspunzatoare de majoritatea constructiilor de drumuri si infrastructura energetica. Fiu al ului imigrant libanez, Slim are si actiuni in grupuri financiare precum Inbursa, Bronco Drilling, Independent News & Media, Sark si New York Times Co.

 

Aflat anul acesta pe locul 2, Bill Gates este cunoscut tuturor ca fondator al firmei Microsoft are in prezent o avere de 53 de miliarde de dolari, cu un castig, anul trecut, de 13 miliarde. Pe langa Microsoft, investitiile lui Gates mai cuprind si hotelurile Four Seasons, Televisa si Auto Nation. In anul 2008, s-a retras din consiliul director al Microsoft, pentru a se ocupa de acte de filantropie alaturi de sotia sa, in cadrul fundatiei Bill& Melinda Gates, si lupta pentru eradicarea foametei, imbunatarirea educatiei din liceele americane, dezvoltarea unui vaccin impotriva malariei, tuberculozei si HIV.

 

Warren Buffett, ocupantul locului trei, cu o avere estimata la 47 de miliarde de dolari, cunoscut si ca “Oracolul din Omaha”, este investitorul favorit al americanilor. A pompat 10 miliarde de dolari anul trecut in actiuni Berkshire Hathaway. Tot la investitii, Buffet a cheltuit cinci miliarde de dolari cu Goldman Sachs si trei miliarde cu General Electric. Recent, a achizitionat compania feroviara Burlington Northern Santa Fe pentru suma de 26 de miliarde de dolari.

 

New York- orasul miliardarilor

 

Dupa socul de anul trecut, in urma crizei financiare din toamna anului 2008, miliardarii si-au revenit: 154 dintre cei care au fost eliminati, in special rusi, au intrat din nou in top; au aparut 97 de noi miliardari, dintre care 62 provin din Asia, trasmite AFP.

Mark Zuckerberg, in varsta de 25 de ani, cofondator al retelei de socializare Facebook, exclus de pe lista in 2009, a aparut din nou in top, pe locul 212, cu patru miliarde de dolari.

In total, lumea numara in prezent 1.011 miliardari originari din 55 de tari. Clubul celor foarte bogati nu atinge inca recordul din 2008 (1.125), dar este in revenire, dupa ce s-a redus la 793 anul trecut.

Americanii sunt cei mai numerosi in top, cu 403 miliardari. Dar au scazut la 40% din total, de la 45% si au pierdut primul loc pentru prima data din 1994.

Cei mai multi miliardari sunt in orasul american New York (60), urmat de Moscova (50) si de Londra (32). Chiar primarul orasului american este pe pozitia a 23-a, dupa ce, anul trecut, era pe locul 17.

Pentru prima data, China continentala devine a doua tara ca numar de miliardari, dupa Statele Unite, cu 64 de membri in club, dintre care 27 noi. Incluzand Hong Kongul, China numara 89 de miliardari.

Europa are 248 de miliardari. Francezul Bernard Arnault, in varsta de 61 de ani, proprietarul grupului de lux LVMH (Louis Vuitton, Moet & Chandon), il detroneaza pe germanul Karl Albrecht, ocupa a saptea pozitie si devine cel mai bogat om din Europa, cu o avere estimata la 27,5 miliarde de dolari, in crestere cu 11 miliarde pe an.

 

Un alt european ocupa a noua pozitie, patronul marcii si magazinelor Zara, spaniolul Amancio Ortega, cu o avere estimata la 25 de miliarde de dolari. Iar Liliane Bettencourt, mostenitoarea grupului de produse cosmetice L’Oreal, urca de pe pozitia 21 pe a 17-a, cu o avere estimata la 20 de miliarde de dolari, in crestere cu 6,5 miliarde.

Asia are 234 de miliardari, cu 14 mai putini decat Europa, iar valoarea totala a averilor din regiune, estimata la 729 de miliarde de dolari, s-a dublat intr-un an. Un pakistanez figureaza pentru prima data pe lista, Mian Muhammad Mansha, ce ocupa locul 937, cu un miliard de dolari.

 

Patriciu, Nicolae si Tiriac ataca topul Forbes

 

In ciuda crizei economice mondiale, trei romani au reusit sa apara anul acesta in topul intocmit de Forbes. Dinu Patriciu se mentine anul acesta in topul miliardarilor lumii si revine si Ion Tiriac, dupa ce anul trecut nu a mai figurat in clasament, iar, in premiera, apare si afaceristul Ioan Niculae, patronul InterAgro, cu afaceri in domeniul agriculturii.

Cel mai bogat dintre cei trei este Dinu Patriciu, cu o avere estimata la 2,2 miliarde de dolari, care a crescut fata de anul trecut de la 1,8 miliarde de dolari. In 2008 insa, cand Dinu Patriciu a intrat in acest clasament, averea lui era estimata la 2,5 miliarde de dolari. Anul acesta, Dinu Patriciu ocupa locul 437 in clasamentul miliardarilor lumii, care cuprinde 1.011. Averea lui Patriciu s-a marit in momentul in care si-a vandut cota de 25% care ii ramasese din Rompetrol companiei Kazmunaigaz din Kazahstan, care achizitionase initial 75% din Rompetrol in 2007. Anul trecut, omul de afaceri a obtinut doua licente pentru exploatare de petrol si metale in Marea Neagra, iar, in ianuarie anul acesta, a obtinut patentul pentru o noua metoda de extractie si procesare a sedimentelor marine.

 

Nou in clasament, Ioan Nicolae a intrat in topul Forbes cu o avere estimata la 1,1 miliarde de euro, pe locul 880. Principala sursa de venit a lui Nicolae este agricultura si, in prezent, este actionar majoritar in cinci uzine chimice din Romania. Detinator al InterAgro, a reusit sa devina cel mai mare producator intern din domeniul agriculturii. Afaceristul are in portofoliul sau de investitii actiuni in rafinarii, hoteluri, firme de consultanta, restaurante, abatoare, echipe de fotbal si imobiliare.

 

Ion Tiriac a reintrat in topul miliardarilor pe locul 937, cu o avere estimata de un miliard de dolari. In 2008, Tiriac a figurat in clasamentul Forbes cu o avere 1,2 miliarde de dolari, dupa ce, in 2007, cu 1,1 miliarde dolari, devenise primul roman care a intrat in clasament. Jurnalistii americani spun despre Tiriac ca a achizitionat companii in domeniul asigurarilor bancare, leasing si vanzari auto. In 2009, Tiriac a vandut 49% din actiunile importatorului roman pentru Mercedes Benz. In acest moment, afaceristul a investit masiv in proiecte imobiliare in Bucuresti, Timisoara, Brasov si Sibiu.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult