Acasa BusinessEconomic Gaze de şist. Proteste în Bulgaria

Gaze de şist. Proteste în Bulgaria

scris de M.A.
10 afisari

Câteva zeci de mii de bulgari au protestat, într-o scrisoare adresată politicienilor care îi reprezintă, faţă de exploatarea la nivel naţional a aşa-numitelor „gaze de şist”.

Gaze de sist - Bulgaria (actualno.com)

foto: actualno.com

Procedeul e mult mai complicat decât extracţia gazelor naturale din zăcămintele obişnuite, iar unii specialişti în domeniu îl consideră chiar periculos, şi asta pentru că gazul de şist se găseşte la mare adâncime, iar aducerea lui la suprafaţă se face prin explozii şi pomparea unor mari cantităţi de lichide speciale, unele toxice, transmite RRA.

Autorităţile din Bulgaria sunt convinse că exploatarea acestor zăcăminte ar permite o reducere semnificativă a facturii energetice a ţării, dependentă aproape în totalitate de importuri, numai că teama populaţiei din zonele vizate se arată mai mare decât posibile beneficii.

Mai multe organizaţii ecologiste au depus vineri, în parlament, o petiţie cu 52.000 de semnături în favoarea interzicerii definitive a producţiei gazelor de şist. Există temerea că moratoriul asupra prospecţiunilor pentru gaze de şist va putea fi în curând anulat.

Mai mulţi experţi au avertizat deja că decizia adoptată în parlament sub presiunea protestelor ecologiste va putea bloca şi prospecţiunile pentru petrol şi gaze convenţionale.

Ministrul economiei, energeticii şi turismului, Traicio Traikov, a avertizat că interese corporatiste străine, o formulă privită de unele medii drept aluzie la concernul Gazprom stau în spatele campaniei împotriva gazelor de şist. „Statul a subestimat nivelul isteriei la care s-a ajuns” a spus Traikov.

În favoarea continuării prospecţiunilor s-a pronunţat dreapta parlamentară, care a avertizat că producţia gazelor de şist va putea garanta independenţa energetică a ţării. În urma unor acţiuni de protest, în 12 oraşe bulgare, la care au participat peste 10.000 de oameni, Parlamentul din Sofia a introdus un moratoriu asupra prospecţiunilor pentru gaze de şist.

O acţiune de protest a avut loc pe data de 26 ianuarie şi în faţa Ambasadei României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult