Acasa BusinessEconomic Gazele naturale: Mai ieftine ca acum 10 ani

Gazele naturale: Mai ieftine ca acum 10 ani

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Preţurile de piaţă la gazele naturale au atins miercuri cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu la bursa de la New York.

Din cauza prognozelor favorabile privind evoluţia temperaturilor şi oferta de gaze naturale, preţul pentru un milion BTU de gaze naturale a scăzut încă de la sfârşitul ianuarie 2012 sub 2 dolari, ajungând la închiderea New York Mercantile Exchange (Nymex) de miercuri la un minim istoric pentru ultimii 10 ani de 1,908 dolari pentru un milion BTU. Directorul de strategie la TD Securites, David Bouckhout a declarat conform Agerpres că „Gazul natural s-a luptat să rămână deasupra pragului de doi dolari însă datele de bază sunt atât de negative pentru preţul actual încât este inevitabil să ajungem aici”.

Evoluţia preţurilor gazelor naturale este contrar celei a benzinei, întrucât acestea sunt din ce în ce mai abundente în Statele Unite datorită exploatării vastelor zăcăminte de gaze de şist. Acum mai mult de jumătate din gospodăriile din Statele Unite folosesc gaze naturale pentru încălzire. Este aşteptat totuşi ca preţul la gazele naturale să crească când va veni vara graţie cererii centralelor care furnizează electricitate pentru aparatele de aer condiţionat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult