Acasa BusinessEconomic Germania a primit cel mai bun rating posibil din partea S&P

Germania a primit cel mai bun rating posibil din partea S&P

scris de Laurentiu Banches
43 Afisari

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) Ratings Services a confirmat vineri ratingul ‘AAA’, cea mai bună notă posibilă, atribuit Germaniei.

Germania a primit cel mai bun rating posibil din partea S&P (foto:dw.de)

În prezent doar 10 țări din întreaga lume, dintre care șapte în Europa (Suedia, Norvegia, Danemarca, Elveția, Germania, Luxemburg și Finlanda) mai beneficiază de un rating „AAA”, cea mai bună notă posibilă, din parte tuturor celor trei mari agenții de rating: Standard & Poor’s, Fitch și Moody’s. „Ratingul Germaniei reflectă opinia noastră cu privire la economia sa modernă, competitivă și cu grad mare de diversificare precum și performanțele guvernului în ceea ce privește politica fiscală prudentă și disciplina în domeniul cheltuielilor. În plus, credem că economia germană și-a demonstrat capacitatea de a absorbi mari șocuri economice și financiare”, subliniază Standard & Poor’s.

Agenția de evaluare estimează că după o încetinire a ritmului de creștere până la 0,5% în 2013, economia germană va înregistra un ritm mediu de creștere de peste 1,5% în 2014-2016. Modelul economic german, bazat pe exporturi, a permis țării să înregistreze excedente comerciale și de cont curent. Cu toate acestea, S&P se așteaptă ca o parte din marii parteneri comerciali ai Germaniei să continue să-și reducă datoriile, ceea ce ar urma să reducă cererea externă pentru bunuri și servicii germane. În consecință, S&P prognozează că surplusul de cont curent al Germaniei se va reduce până la 4,4% din PIB în 2016 de la 7,0% din PIB în 2012.

De asemenea, Standard & Poor’s estimează că în următorii ani Germania va înregistra deficite guvernamentale mici, ceea ce va face ca povara datoriei guvernamentală să scadă până la 71% din PIB în 2016 de la 77% în prezent. Această cifră nu include însă și responsabilitățile care revin Germaniei conform numeroaselor mecanisme de sprijin concepute de țările din zona euro, responsabilități care potrivit S&P ar putea să se ridice, în cel mai prost scenariu, la aproximativ 235 miliarde de euro sau 9% din PIB.

Perspectiva stabilă asociată ratingului ‘AAA‘ atribuit Germaniei reflectă viziunea S&P potrivit căreia finanțele publice și balanța externă solidă vor continua să facă față unor posibile șocuri financiare și economice, potrivit Agerpres. Standard & Poor’s avertizează însă că ar putea retrograda Germaniei dacă, în pofida estimărilor actuale ale agenției, datoria guvernamentală va crește până la 80% din PIB. Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care deficitele peste așteptări vor depăși limita constituțională. De asemenea creșterea pasivelor ca urmare a unor probleme în sectorul bancar sau al unor efecte de contagiune ca urmare a crizelor din zona euro ar putea crea presiuni pentru o retrogradare. Cu toate acestea, S&P nu se așteaptă ca aceste scenarii să se materializeze în următoarele 24 de luni

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult