Acasa BusinessEconomic Gigantii economiei romanesti au intrat in executare silita

Gigantii economiei romanesti au intrat in executare silita

scris de Ziua Veche
3 afisari

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a dat publicitati lista cu firmele care inregistreaza datorii la bugetul de stat.  Peste 340 de firme, considerate mari contribuabili de fisc,  au datorii de peste 700 de milioane de euro la bugetul de stat (3 miliarde de lei), potrivit datelor Administratia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Ziuaveche.ro va prezinta aici lista marilor datornici.

Dintre firmele cu probleme financiare,  aproape jumatate au conturile blocate, statul punand poprire pe 292 de conturi, pentru o datorie totala de circa 295 de milioane de euro (1,21 de miliarde de lei).

Majoritatea companiilor aflate in clasamentul celor mai mari zece datornici la stat au intrat in procedura de executare silita.  Cea mai mare parte a companiilor din top 10 sunt detinute de stat, iar Compania Nationala a Huilei si Moldomin se afla sub administrare speciala si urmeaza sa fie privatizate. Restantele bugetare ale celor mai mari datornici la stat au urcat in perioada aprilie-iunie cu 7,6% fata de soldul inregistrat la finalul primului trimestru din 2009, ajungand la 5,47 mld.

Firme precum Jolidon, Electroputere sau Badsi Impex, unul din cei mai mari dealeri de autoturisme Nissan in Romania,  au datorii cumulate de 40 de milioane de euro (166 milioane de lei) catre bugetul de stat, potrivit datelor ANAF. Compania aeriana romaneasca de low-cost Blue Air controlata de omul de afaceri Nelu Iordache datoreaza statului aproximativ 560 de mii de euro (2,3 milioane de lei), datorie pentru care a cerut amanare la plata obligatiilor catre stat de sase luni. Printre firmele care inregistreaza datorii si au intrat in procedura de executare silita se mai numara Bavaria Leasing IFN SA, BCR Leasing IFN SA, BRD Asigurari de viata SA, Carpat Air SA, Catavencu SA, Agricola International SA etc.

Aproape jumatate din datoriile la stat ale companiilor mari, adica 2,7 mld. lei, erau reprezentate de restante la bugetul asigurarilor sociale, acestea fiind cu 7,5% peste nivelul de la sfarsitul primului trimestru. In acelasi timp, restantele la bugetul de stat ale celor mai mari zece datornici totalizau 2,11 mld. lei. Pentru a fi incadrata in categoria contribuabililor mari o companie trebuie sa aiba o cifra de afaceri anuala de cel putin 70 mil. lei (16,6 mil. euro).

0 comentariu

Neardental 14-10-2010 - 15:02

S-a trezit pedelistul sa vorbeasca. Daca pedeleul a papat toti banii si nu mai are cu ce plati, ne mutumim si cu sangele copiilor de pedelisti.

victor 14-10-2010 - 15:56

avem oameni de calitate ,nemunca si hotia a ramas in tabara PNL ,PSD, PC ,cei buni au migrat in jurul lui oprea si base, respectarea referendumului privind nr.de 300 de parlamentari este o realitate,restructurarile bugetarilor o necesitate,masterantii sau cerut afara ,avem destui someri care i vor inlocui ,in rest povesti moguloide cu actori porno la minte

Pribeagul 14-10-2010 - 19:43

In perioada 2004 – 2008 aparatul birocratic al statului s-a marit cu cca 500 000 de angajati. Acest lucru inseamana cresterea cheltuielilor de personal cu cca 500x12x500000x1.28=3.84 mld euro.

Este evident pentru toti conducatorii si pentru orice om care se gindeste la situatia tarii ca sectorul public este suprapopulat, ca acest lucru este o piatra de moara agatata de gitul tarii, ca in aceste conditii salariile in acest sector n-au cum sa creasca. Totusi nu se face nimic spre a indrepta lucrurile.

Am crezut ca eliminarea sporurilor aberante si a diferitelor stimulente umilitoare pentru restul salariatilor, precum si reducerea salariilor cu 25% este o cale si un semn pentru ca oamenii de bun simt sa paraseasca aceste locuri de munca – macar 500000 de salariati prost platiti si care se duc la munca numai sa aiba de unde veni. Dar ti-ai gasit oameni! In loc sa faca ce te-ai astepta, cu sefii sindicatelor in frunte, ocupa ministerele.

Iar guvernantii ce sa faca? Se pare ca se prabusesc sub asaltul „intelectualilor”, care altadata condamnau grevele muncitoresti. Desi situatia este tragica si profund daunatoare bunastarii sociale, nu poti sa nu-i simti… hazul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult