Acasa BusinessEconomic Grapini: Peste 30% din hainele de pe piață sunt contrafăcute

Grapini: Peste 30% din hainele de pe piață sunt contrafăcute

scris de C.S.
0 afisari

Mai bine de două treimi din hainele comercializate în magazinele din România sunt contrafăcute, estimează Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism.

Peste 30% din hainele de pe piață sunt contrafăcute, anunță Ministrul Grapini.

Contrafacerea merge spre 30-40% din hainele de pe piaţă. Eu am fost şi în mall şi am văzut că scria pe o etichetă comercială foarte frumoasă «100% lână» şi cînd, fiind specialist, m-am dus la eticheta de producător din interior, era acrilic 100%. Producătorul nu are nicio vină în cazul ăsta. Din contră, s-ar putea ca în magazine foarte luxoase să găseşti contrafaceri, pentru că-ţi fură ochii imaginea magazinului. Pot fi lucruri de firmă contrafăcute”, a declarat Grapini, într-un interviu acordat agenției Mediafax.

Ea i-a sfătuit pe cumpărători ca atunci când intră într-un magazin de haine să controleze două etichete. Pe lângă eticheta mare, de carton, cumpărătorul trebuie să caute în interiorul produsului, unde fabricantul este obligat prin lege să pună o etichetă.

„Găseşti în interiorul produsului o etichetă mică textilă, imprimată sau ţesută, pe care trebuie să scrie obligatoriu componenţa fibroasă, mărimea şi celelalte. Dacă producătorul face contrafacere şi pune el etichetă de 100%, consumatorul, când constată că nu e aşa, se poate duce la Protecţia Consumatorului să reclame producătorul. Dacă însă producătorul a pus corect eticheta, comerciantul este cel care trebuie amendat”.

Maria Grapini este sigură că cele mai mari contrafaceri sunt făcute de comercianţi. Aceştia pun o presiune foarte mare pe preţ la producător şi ca să aibă un adaos cât mai mare, „adaugă o etichetă foarte fiţoasă” şi foarte atrăgătoare.

Grapini e de părere că pe piaţa de îmbrăcăminte, consumul intern este în jur de 13-15%, iar diferenţa provine din import.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult