Acasa BusinessEconomic Groupama doreste sa creasca in Europa centrala si orientala

Groupama doreste sa creasca in Europa centrala si orientala

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.Asiguratorul francez vizeaza 1 miliard de euro de cifra de afaceri in 2016, in regiune, cu intentia de a se extinde pina in Rusia. Groupama asteapta ca vantul sa devina prielnic in Europa centrala si orientala. Cu toate ca a evoluat destul de sever criza economica, asiguratorul francez nutreste sperante pentru o regiune, unde deocamdata este destul de putin prezent. Din acest an pina in 2016 , Groupama vizeaza un volum de prime de 1 miliard de euro, care este aproape dublul cifrei de afaceri realizate anul trecut de cele patru dintre filialele sale (Ungaria, Romania, Bulgaria si Slovacia). In 2009 , grupul a inregistrat o scadere activitatii sale de 6%, concretizata, respectiv intr-o cifra de afaceri de 535 milioane de euro.


In Ungaria a devenit al treilea lider pe piata, dupa Allianz si Generali, cu o cifra de afaceri de 310 milioane euro, urmat de Aegon. A manifestat o rezistenta datorita asigurarilor bancare si a celor de viata in parteneriat cu OTP Bank. «Piata ungureasca ramine rentabila», a precizat Yann Ménétrier, directorul general al Groupama Garancia Biztosito, care a realizat un rezultat net de 24 milioane euro in 2009, activitatea impartindu-se jumatate intre asigurari de viata si restul spectrului de asigurari.

Nu este insa si cazul filialei romanesti, in pierdere de 10 miloane de euro in ultimul an. Dupa ce a fuzionat trei societati, achizitionate in 2007 si 2008, asiguratorul trebuie sa faca acum redresare de activitate si operatiuni. «Tindem catre un echilibru in 2011 si trebuie sa inregistram un profit semnificativ in 2012. Romania reprezinta un potential pe termen mediu », precizeaza Denis Rousset, directorul general al Groupama Asigurari. In ultimul an, activitatea s-a repliat la 210milioane euro. Deoarece 72% din cifra de afaceri o reprezinta asigurarile pentru automobile, aceasta filiala doreste sa dubleze pozitiile sale in asigurarile de viata si multirisc pe locuinte. Numarul trei in Romania, Groupama, detine inca un rol anecdotic in Bulgaria (7 milioane de euro de prime, anul trecut) si in Slovacia (7,6 milioane de euro).

Sperind sa detina o parte de piata in zona (5%), asiguratorul estimeaza sa beneficieze de un avantaj concurential in materie de distributie. Ca urmare a diferitelor achizitii, a mostenit de fapt o retea de agenti sau aproape echivalentul a 2200 de agenti in Ungaria si 6000 de agenti activi in Romania. Este momentul de a reorganiza si de a profesionaliza aceste retele.

Asigurarile bancare ale grupului mutualist sunt o alta piatra de baza a strategiei Groupama, care ii aduc azi 31% din cifra de afaceri. Parteneriatul cel mai emblematic a fost cel semnat in 2008 cu OTP Bank, pentru o durata de douazeci de ani si care i-a deschis accesul in alte noua tari, unde banca ungara opereaza.

 

In Romania, OTP este un actor minor, insa Groupama poate conta pe alti trei parteneri bancari de marca (CEC Bank, Banca Transilvania si BRD – GSG). « Pentru momentul de fata, na focalizam asupra acestor patru implantatii zonale, stiind ca avem drum liber pentru alte cinci tari ale zonei», a explicat Erik Nagy, directorul de activitati Groupama, pentru Europa centrala si orientala. O directie catre Ucraina inca nu se afla pe ordinea de zi, nici pentru Serbia, Croatia sau Muntenegru, aceste fiind piete catalogate ca foarte « restrinse ». In schimb, o tara care atrage atentia este Rusia, unde se considera ca oportunitatile pentru Groupama sunt evidente. Inca nu s-a decis daca implantarea se va face pornind de la cumpararea unei retele sau plecand de la zero.

0 comentariu

Rasputin 20-10-2010 - 13:09

FSB-ul îl plăteşte pe Voronin ca să lucreyr impotriva intereselor poporului din Moldova, iar el recompensează şefii kagebişti cu decoraţii. Că doar nu-l costă nimic…

Şi mai încasează şi pensia de fost general de miliţie, care vine tot de la Maskva.

Nelida 20-10-2010 - 19:54

Fratilor moldoveni.Este cazul sa va treziti macar acum in ceasul al 11-lea, va mintit si va vandut destul strainilor.Nu uitati comunisti sunt comunisti si de la ei nu puteti primi fericirea dimpotriva, condamnati-l, nu-l votati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult