Acasa BusinessEconomic Guvernatorul s-a enervat pe politicienii care cer folosirea rezervei de aur in scopuri sociale

Guvernatorul s-a enervat pe politicienii care cer folosirea rezervei de aur in scopuri sociale

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

.

 UPDATE 14.35: Jumatate din banii din majorarea TVA se vor duce in dobanzi 

Statul va plati, in cateva luni, jumatate din incasarile obtinute prin majorarea TVA pentru plata dobanzilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca o inflatie ridicata inseamna o presiune pe dobanzi, preocuparile BNR privind TVA si inflatia nefiind orgolii institutionale. „Imediat ce creste inflatia, apare presiunea pe dobanzi si uitati ce se intampla acum in piete. (…) Ce va face cota TVA? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. (…) Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi”, a spus Isarescu, citat de Mediafax. El a aratat ca preocuparea BNR pentru inflatie deriva si din experienta bancii centrale, care a aratat ca „batalia” cu inflatia este dificila.

 

 Contributiile la buget platite lunar de BNR in 2009, de aproximativ 25 milioane euro, au acoperit cheltuielile cu 150.000 de pensii medii, aceasta fiind maniera „inteleapta” de utilizare a rezervelor internationale pentru plata pensiilor, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Exista o maniera prin care rezervele valutare, fiind principala sursa de castiguri, ca venituri din fructificare, se duc in plata pensiilor. Daca discutia este la nivelul acesta, fara sa coboram nivelul, trebuie sa dam explicatii. Anul trecut am virat la buget 300 milioane euro, adica 80% din profit. (…) Am virat aproximativ 25 milioane euro pe luna, ca medie, au fost luni cand am virat si 50 milioane euro. Am vorbit cu colegii mei si 25 milioane euro inseamna plata lunara a 150.000 de pensii medii. Este o maniera inteleapta, prin care se utilizeaza reverva la plata pensiilor”, a afirmat Isarescu, prezent la o masa rotunda pe tema „Rezerva de aur si valuta a Romaniei: Surse si destinatii”.

 

 

BNR si-ar cheltui echivalentul rezervei de aur intr-un singur an, daca ar fi obligata sa acopere deficitul bugetului de asigurari sociale, iar scaderea rezervelor internationale ar limita posibilitatea statului de a se imprumuta, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „Corectiile care se doresc evitate acum prin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile si daca am avea voie. (…) Statul n-ar mai putea sa se imprumute, tocmai pentru acoperire acestor deficite. Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an”, a spus Isarescu, citat de Mediafax. El a tinut sa arate ca interdictia finantarii deficitului de catre banca centrala nu este doar un concept teoretic pe care il aplica BNR, ci este inscris chiar in Tratatul Uniunii Europene, in care Romania este membru din 2007. 

„Multi ne-am batut si pe inima si pe piept ca suntem membri UE, dar nu stim care ne sunt obligatiile. Banca centrala nu poate finanta deficitul public”, a adaugat guvernatorul BNR.

BNR avea la 30 iunie rezerve valutare de 31,6 miliarde de euro si o rezerva de aur de 103,7 tone (3,37 miliarde euro). Rezervele internationale (valute plus aur) s-au plasat astfel la sfarsitul primului semestru la 34,99 miliarde euro. Rezerva internationala reprezinta un element de credibilitate, iar zicala potrivit careia „ban la ban trage” este valabila intrucat Romania nu s-ar fi putut imprumuta daca nu avea rezerve, a declarat guverntorul BNR, Mugur Isarescu. El a mentionat ca rezervele internationale ale Romaniei au inregistrat o crestere „aproape exploziva” dupa anul 2000.

„In anii ’90 ne-am chinuit cu rezerva la limita si din aceasta cauza tara nu s-a putut imprumuta. Nu este foarte complicat, rezerva este un element de credibilitate. Din cand in cand se aplica vorba romaneasca «ban la ban trage»”, a spus Isarescu la un seminar economic. El a explicat ca unul dintre scopurile rezervei internationale este asigurarea credibilitatii statului, fluidizarea imprumuturilor externe, limitarea vulnerabilitatilor externe, respectiv absorbtia socurilor financiare adverse in perioade de criza sau in situatia restrangerii accesului la pietele internationale de capital. 

„Este foarte important acest scop. Nu poate fi inteles rapid. Frazele acestea oricat ne-am chinuit noi si le-am pus intr-o forma cel putin citibila in limba romana pot sa zboare pe langa ureche”, a afirmat guvernatorul BNR. El a aratat ca Romania trebuie sa imprumute in acest an 8-9 miliarde de euro, de pe piata interna si de pe cea externa. Totodata, el a mentionat ca datoria interna si externa, publica si privata, este mult mai mare decat rezervele valutare. „Pot sa va garantez un lucru: toate aceste imprumuturi nu ar fi fost posibile daca tara nu ar fi avut rezerve”, a concluzionat Isarescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult