Acasa BusinessEconomic Guvernul a anunţat când cresc salariile în educaţie

Guvernul a anunţat când cresc salariile în educaţie

scris de S. P.
421 Afisari

Grila de salarizare din Educație este definită într-un mod similar cu cea din Sănătate, 50% din creșteri urmând să intre în vigoare la 1 august 2016, iar întreaga majorare va fi aplicată în decembrie 2017, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, luni, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, după reuniunea Consiliului Național Tripartit.

salarii profesori„Ce se întâmplă de la 1 august 2016? (…) Intră în vigoare toate corecțiile disfuncționalităților în ceea ce înseamnă încadrarea în aceeași unitate, la aceeași funcție, vechime. (…) Persoane care sunt colegi de birou, cu aceeași funcție, vechime, au salarii diferite. Acest lucru se rezolvă. (…) Grila pe sănătate, care presupune în ansamblul său (…) o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment, intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanță de 2% de la 1 ianuarie 2017. În ceea ce privește grila pe educație, ceea ce am făcut în textul ordonanței (…) am definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe sănătate, dar (…) 50% din aceste creșteri intră de la 1 august 2016, deci la un loc cu celelalte, dar majorarea ei la nivelul întreg pe care îl regăsim în grilă intră în decembrie 2017 și pe impact bugetar din 2018 încolo”, a explicat Dragoș Pîslaru, vorbind despre ordonanța privind salarizarea bugetarilor.

El a afirmat că de la 1 ianuarie 2018 este luat în calcul și bonusul de performanță pentru educație, similar cu domeniul sănătății.

„Ultima măsură pe care noi o adoptăm este legată de aparatele proprii ale ministerelor și aici, fără neapărat să le denumim, discutăm (…) de circa șapte ministere și aici (…) măsura pe care am luat-o a fost aceea de a seta un nivel minim de 70% din grila Secretariatului General al Guvernului pentru această majorare”, a spus Pîslaru.

Potrivit acestuia, în cazul acestor ministere nu este vorba despre o mărire salarială, ci despre rezolvarea unor inechități în aparatul central al Guvernului.

„Nu este vorba de o mărire salarială, este vorba că o poziție de consilier, pe care o am într-un minister, cum ar fi Ministerul Mediului și Ministerul Culturii, este din punct de vedere al funcționarilor publici la fel ca și în celelalte ministere, care și-au rezolvat grilele salariale în trecut. Prin urmare, este o problemă de inechitate între consilierii care sunt pe aceeași funcție, cu aceeași vechime, în ministere diferite. Într-o administrație centrală coerentă nu poți să ai aceste tipuri de decalaje, mai ales că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost că tot personalul valoros din ministerele care aveau grilele scăzute (…) se ducea în ministerele care aveau grilele crescute și în acest mod avem politici cheie publice care sunt afectate, iar calitatea politicilor publice depinde până la urmă de oamenii care lucrează. Prin urmare, nu discutăm de creșteri, discutăm de rezolvarea unor inechități (…) doar în aparatul propriu, central, pe care Guvernul îl are în acest moment”, a explicat ministrul Muncii.

Dragoș Pîslaru a mai spus că anul acesta vor fi făcute economii în privința personalului, pentru că într-un număr mare de ministere există posturi vacante.

„Acesta este un lucru pe care l-a spus astăzi în CNT doamna ministru Dragu. Anul acesta (…) facem economii pe personal, pentru că într-un număr mare de ministere, întâmplător sau nu, aș zice eu exact acelea care au salariile mici, există posturi vacante, care deși au fost concursuri, care au fost unul după altul, nu s-au ocupat. Și atunci (…) poate că dacă am o grilă salarială care să fie la fel cu celelalte ministere și (…) discutăm de un nivel minim, deci nici nu discutăm să le ducem la nivel de SGG sau peste și atunci poate că, dacă voi avea într-adevăr un nivel salarial care să mă ducă peste 1.600 de lei într-un minister, atunci va veni cineva la concurs și voi putea avea oameni de calitate și ocuparea posturilor vacante”, a mai afirmat Pîslaru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS