Acasa BusinessEconomic Guvernul a aprobat acordarea de granturi pentru IMM-uri în valoare de 400 de milioane de euro

Guvernul a aprobat acordarea de granturi pentru IMM-uri în valoare de 400 de milioane de euro

scris de Misu Andrei
79 Afisari

Guvernul a aprobat joi ordonanța pentru acordarea de granturi pentru investiții în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor. Bugetul alocat este de 400 de milioane de euro, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Marcel Boloş.

„Aşa cum, deja, se cunoaşte, Guvernul României, prin pachetul de măsuri economico-sociale s-a angajat la acordarea granturilor pentru investiţii în valoare de 400 de milioane de euro, şi, astăzi, acest angajament a fost dus la bun sfârşit. Astfel, s-a aprobat ordonanţa pentru acordarea de granturi pentru investiţii în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor. Schema de finanţare şi bugetul alocat schemei de finanţare este de 400 de milioane de euro. Cuprinde două măsuri”, a declarat Marcel Boloş, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că schema de finanţare cuprinde două măsuri.

„Măsura nr. 1 care are o alocare de 60 de milioane de euro, cu granturi cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 de euro, şi este destinată capacităţilor de prestări servicii şi refacerii capacităţii de prestări servicii pentru domenii precum învăţământ, sănătate, asistenţă socială şi servicii prestate către populaţie. Numărul de beneficiari estimat este în jur de 1.200 de beneficiari. A doua componentă a măsurilor este cea referitoare la acordarea de granturi pentru refacerea capacităţii de rezilienţă a IMM-urilor afectate de criză. Aici, valoarea este de 360 de milioane de euro, aproximativ. Sunt vizate un număr de 4.000 de companii, iar domeniile pentru care se vor aloca aceste granturi sunt cele care privesc activitatea de producţie, construcţii, transport şi depozitare, hoteluri, restaurante pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare. Granturile sunt cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 de euro. Se vor deconta echipamente, utilaje, dotări specifice şi tot ce înseamnă partea aceasta de investiţii ce ţin de capitalizarea IMM-urilor şi refacerea capacităţilor de rezilienţă”, a explicat Boloş.

Acesta a detaliat şi legat de criteriile de selecţie a proiectelor.

„Criteriile de selecţie a proiectelor sunt specifice perioadei de criză pe care o parcurgem şi sunt prezentate în anexă la ordonanţa de urgenţă. Publicarea ghidului în consultare va avea loc pe 22.06.2022. Perioada de consultare pe marginea ghidului va fi între 22 iunie până pe data de 4 iulie 2022. Lansarea apelului pe data de 16 august 2022 şi semnarea contractelor de finanţare în perioada 1 septembrie 2022 până în 31. 10. 2022”, a mai precizat Boloş.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult