Acasa BusinessEconomic Guvernul a aprobat Codul fiscal. Vezi principalele modificări (video)

Guvernul a aprobat Codul fiscal. Vezi principalele modificări (video)

scris de Șt. C
11 afisari

Proiectele Codului fiscal și Codului de procedură fiscală au fost aprobate în ședința de guvern de miercuri, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă.

sedinta guvern pontaCele două proiecte de act normativ urmează să fie transmise Parlamentului spre dezbatere și aprobare, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest sens.

Premierul Victor Ponta a vorbit, miercuri, despre adoptarea codului fiscal de Guvern și despre prevederile acestuia.

Potrivit unei sinteze prezentate in Guvern, proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, scăderea contribuțiilor sociale de stat, impozitarea stimulativă a microintreprinderilor, elimiarea impozitului pe dividende, scăderea cotei unice de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019, precum și scăderi de accize și eliminarea taxei pe construcții speciale. 

Astfel, Ponta a anunțat că TVA-ul ar putea fi redus din luna aprilie. Acesta a dat și două variante: reducerea TVA la 20% sau 9% la alimente. De asemenea, premierul a cerut și o analiză legată de reducerea TVA-ului.


„Fie reducem TVA-ul la 20%, fie reducem TVA-ul la alimente de 9%. Vreau să facem o analiză, ca atunci când luăm decizia, să vedem care este mesajul, din care reducere de TVA câștigam cel mai mult”, a declarat Victor Ponta.

Codul mai prevede și reducerea cotei de TVA pentru animale vii și păsări vii, din specii domestice, carne, pește, lapte, produse și subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile și preparate din acestea și accesul la evenimentele sportive de la 24% în prezent la 9%, începând cu  1 ianuarie 2016.

Totodata, premierul a vorbit și despre creșterea sistemului de deductibilitate pentru sistemul de sănătate și cel de pensii, afirmând că banii cheltuiți pentru sănătate și pensii, sunt bani bine cheltuiți.”Nu o să existe niciun leu în minus pentru pensionari, nicio pensie redusă”, a mai spus Ponta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult