Acasa BusinessEconomic Guvernul a aprobat normele de aplicare la Codul Fiscal

Guvernul a aprobat normele de aplicare la Codul Fiscal

scris de Ziua Veche
2 afisari

Guvernul a aprobat, luni, normele metodologice de aplicare a ultimelor modificari efectuate la Codul Fiscal, prin care a fost extinsa baza de impozitare, norme care reglementeaza inclusiv sistemul de impunere in cazul persoanelor platite prin drepturi de autor.

La finalul sedintei de luni, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca, in cazul remuneratiilor ocazionale cu drepturi de autor, scutirea de la plata CAS va fi posibila atunci cand astfel de plati nu sunt efectuate la intervale de timp regulate.

 

„Legislatia pe care o lansam acum nu se refera la schimbari de modalitati de activitate si acoperire financiara a acesteia prin raportul de munca. Drepturi de autor in orice situatie se platesc, fie ca sunt acoperite alaturi si de un salariu, fie ca nu sunt acoperite, fie ca sunt periodice, fie ca sunt ocazionale, deci se refera la o creatie orecare, sunt in continuare admise. Singura problema este ca in cazul in care exista repetitivitate, aceste elemente sa fie considerate venituri de natura salariale si sa se plateasca aceasta contributie”, a spus Seitan.

Conform proiectului normelor de aplicare a Codului Fiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse in categoria celor obtinute din activitati independente, astfel incat impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate si datorate solidar de catre platitor si beneficiar.

In situatia persoanelor care realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale reprezinta cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul acestui plafon.

In situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale este cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, daca acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total brut al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul acestui plafon.

Nu constituie venituri de natura profesionala cele obtinute din cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si jocuri de noroc, transferul proprietatilor imobiliare si vanzarea bunurilor in regim de consignatie.

Contributiile individuale vor fi impuse inclusiv in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt realizate de persoane pentru care asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este in prezent facultativa.

Persoanele asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii, nu vor plati contributii individuale de asigurari sociale.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult