Acasa BusinessEconomic Guvernul Ciolos, făcut praf în presa internațională

Guvernul Ciolos, făcut praf în presa internațională

scris de Ziua Veche
19 afisari

Situatia economica din Europa este dezbatuta pe larg in presa internationala in ultimele zile. Intr-un articol aparut pe in The Euroeconomy Blogactiv, Guvernul Ciolos este acuzat ca vrea să crească contribuțiile la asigurările sociale și să impună noi taxe, in comparatie cu premierul Tsipras, care incearca sa obtina un sprijin puternic din partea liderilor europeni  pentru reducera austerităţii bugetare a Greciei.

 Dacian Ciolos

În încercarea de a întări poziția anti-austeritate a Greciei, prim-ministrul Alexis Tsipras a găzduit în week-end-ul trecut, la Atena, o reuniune a liderilor Franței, Spaniei, Italiei, Portugaliei, Maltei și Ciprului, care a avut ca scop elaborarea unei politici economice orientată spre creștere economică, în perspectiva viitorul summit al Uniunii Europene din 16 septembrie, de la Bratislava. Tsipras spera să obţină sprijinul acestor țări, atunci când se va duce în capitala Slovaciei, pentru a susţine cauzele Atenei în privinţa reducerii austerităţii bugetare.

Dincolo de intenţiile şi reuşitele premierului grec, comentatorii străini de politică externă consideră reuniunea de la Atena un spectacol de PR. Şi aceasta, pentru că punerea accentului doar pe creșterea economică (exprimată în creșterea PIB-ului) este o rețetă a dezastrului. Şi presa străină dă ca exemplu cele două economii cu cea mai rapidă rată de creștere din Uniune: Irlanda și România.

Mirajul creşterii PIB

Creșterea economică a Bucureștiului, de așteptat să fie de 4,2% în acest an prezintă limitări. Guvernul interimar tehnocrat al lui Dacian Cioloș, aflat la putere din noiembrie 2015, a beneficiat în mare măsură de moştenirea neașteptată creată de guvernul precedent prin reducerile fiscale și creșterea salariilor pentru angajații de stat. Mai mult decât atât, pe parcursul anului trecut, mandatul lui Cioloş a fost plin de scandaluri care ar putea transforma creșterea economică record doar într-o întâmplare.

Guvernul preconizează să crească contribuțiile la asigurările sociale și să impună noi taxe. În același timp, creșterea economică a țării nu s-a tradus în standarde mai bune de viață pentru oameni, așa că românii încă părăsesc țara în masă, iar numărul de șomeri refuză cu încăpăţânare să scadă. Liderul opoziției, Liviu Dragnea, a cerut deja guvernului să prezinte „situația economică reală” a țării.

Mai mult decât atât, cabinetul în sine se confruntă cu acuzația din ce în ce mai serioasă a utilizării Serviciului Român de Informații (SRI) pentru a orchestra, sub acoperirea cursei anticorupție, o politică de vânare a adversarilor. Aplecându-se asupra SRI și asupra metodelor perfecționate de către instituţia predecesoare, hulita Securitate din perioada comunistă, criticii guvernului acuză autoritățile anticorupție că astfel creează un precedent periculos și depășeşc limitele între care ar trebui să performeze un guvern interimar. Odată cu alegerile din decembrie, creșterea economică din România ar putea foarte bine să se evaporeze, mai ales dacă Cioloș decide că ar vrea să rămână la putere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult