Acasa BusinessEconomic Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI. Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări. Reacţia lui Ponta

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI. Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări. Reacţia lui Ponta

scris de C.P.
8 afisari

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, cele două instituţii cerând creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, a anunţat premierul Victor Ponta.

delegatia fmi negocieri pontaEl a precizat că, în aceste condiţii, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie şi că discuţiile pe aceste două puncte de divergenţă, anunţate anterior de Mediafax, vor continua în aprilie, acordul rămânând însă în vigoare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept „abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie.

În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI şi CE au cerut restructurarea „masivă şi radicală” a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria de profil, ci, dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector.

Am avut o întâlnire la finalizarea vizitei delegației FMI, BM și CE. Vreau să vă spun că multe dintre obiectivele importante pentru România din noul acord sunt îndeplinite. 
Reducerea CAS-ului n-a generat deloc o catastrofă și începe să producă efectele pozitive pe care le-am anticipat. Am depășit pragul psihologic de  exporturi în valoare de peste 50 de miliarde de euro. Hidroelectrica e pe pierdere din cauza contractelor cu băieți deștepți. La fel, companiile din transporturile feroviare sunt pe profit operațional având bineînțeles datorii. 
În ceea ce privește discuțiile din acestă vizită au rămas două puncte asupra cărora nu avem un acord privind măsurile de luat în perioada imediat următoare: în primul rând continuarea agendei de liberalizarea prețului la gaz, creșterea prețului la gaz . România nu mai are o piață relgementată, au rămas consumatorii casnici, gospodării și CET-urile care folosesc gaz. Solicitarea delegației se referea la o creștere din 1 aprilie destul de abruptă, de la 53, 3 lei pe megawatt la 62, o creștere pe care o credem nesustenabilă”,  a declarat Ponta.


De asemenea, premierul a mai afirmat că pe 1 aprilie Executivul va face câteva calcule pentru ca cele două puncte să fie îndeplinite. 
„Am discutat și până la 1 aprilie vom veni cu calcule sustenabile. Al doilea punct asupra căruia nu ne-am înțeles: industria producătoare de cărbune. huedoara și erau restructurări masive și radicale, ci îi trimit într-o spirala. 
Ca premier, am spus clar că suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu vom accepta măsuri prin care pentru siguranța energetică a unor regiuni, Hunedoara, Gorj, nu suntem de acord cu măsuri care să ducă la dispariția acestei industrii”, a continuat Ponta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult