Acasa BusinessEconomic Guvernul pregateste impreuna cu BNR masuri de redresare economica

Guvernul pregateste impreuna cu BNR masuri de redresare economica

scris de Ziua Veche
0 afisari

Guvernul va analiza, saptamana viitoare, alaturi de reprezentantii BNR, un plan de masuri de redresare economica, intre acestea urmand sa se regaseasca introducerea unui impozit suplimentar pentru banci sau un nou produs de creditare pentru IMM-uri, a precizat luni ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
“Am discutat, astazi (luni – n.r.), in Coalitie despre oportunitatea unui set de masuri suplimentare pentru redresarea economiei. Am decis ca saptamana viitoare Guvernul sa aiba o intalnire cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, in care sa discutam despre masurile pe care le gandim sa le propunem”, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului Laszlo Borbely, citat de Mediafax.

El a precizat ca masurile pe care Cabinetul le va propune nu au fost stabilite inca, insa cateva dintre acestea “sunt in analiza”. Intre acestea, ministrul Mediului a enumerat introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, dupa un model deja vehiculat la nivel european, dar si infiintarea unui nou produs de creditare pentru IMM-uri, un card ce ar urma sa fie denumit “Cardul Kogalniceanu”.

“Ne gandim la introducerea unui card pentru IMM-uri care sa permita acestora sa obtina o investitie de 100-150 de mii de euro. Acesti bani ar trebui sa fie garantati de Fondul de Garantare a Statului si sa fie obtinuti dintr-un fond constituit prin vanzarea participatiilor statului la firmele in care acesta nu este actionar majoritar sau la firmele deja controlate de stat, dar pana la un nivel la care statul sa nu piarda majoritatea”, a explicat Borbely.

El nu a precizat in ce conditii IMM romanesti pot obtine acest avantaj si nici in cat timp initiativa s-ar putea concretiza. “Putem foarte bine sa mergem pe burta si sa vindem participatiile statului la acele firme unde statul are cateva procente, dar si din actiunile acelor societati la care statul are, sa zicem, 85% fara a pierde majoritatea. Putem astfel sa vindem pana la un 50-55% din aceste firme controlate deja de stat”, a adaugat Borbely, precizand ca si alte masuri cu scop similar ar urma sa fie discutate si stabilite de Guvern pentru a fi propuse in cadrul intalnirii cu reprezentantii BNR. Oficialul guvernamental a mai spus ca la intalnirea programata pentru ziua de luni, 28 iunie, ar urma sa participe si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, dar si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult