Acasa BusinessEconomic Guvernul pregătește plafonarea prețurilor la energie pentru iarna 2023-2024

Guvernul pregătește plafonarea prețurilor la energie pentru iarna 2023-2024

scris de Misu Andrei
152 Afisari

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul pregătește plafonarea prețurilor la energie și în sezonul rece 2023 – 2024. Executivul analizează un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să asigure decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie.

Codului Fiscal. Foto: gov.ro

„Ne pregătim deja și pentru asigurarea energiei în sezonul rece. Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie. Vrem ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate”, a a anunțat Marcel Ciolacu la începutul ședinței Executivului.

Șeful Executivului a făcut însă o referire la situația din Capitală. „Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil în aceste condiţii ca, în capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman şi degradant şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Controale ANAF la companiile din energie

Companiile active în piața energiei electrice, obligate să plătească o contribuție suplimentară la Fondul de Tranziție Energetică, sunt supuse, în această perioadă, unor controale tematice din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

În cadrul acestor controale, autoritățile verifică atât îndeplinirea obligației de plată, cât și modalitatea efectivă de calcul a contribuției datorate, arată reprezentanții Deloitte, în cadrul unui material de opinie. Potrivit sursei citate, această obligație a fost instituită din noiembrie 2021, însă aplicarea ei, inclusiv formula de calcul a contribuției, au fost modificate prin mai multe acte normative.

Concret, la finalul anului 2021 a fost stabilită o taxă pe veniturile suplimentare din vânzarea de energie electrică peste prețul de 450 de lei/MWh (după deducerea unor costuri).

Începând cu septembrie 2022, taxa a fost transformată, prin OUG 119/2022 de modificare a OUG 27/2022, într-o contribuție de 100% din veniturile suplimentare (calculate, de asemenea, într-un mod diferit), datorată către Fondul de Tranziție Energetică. Tot atunci s-a extins aplicabilitatea acestei contribuții (dar sub altă formulă de calcul) și asupra altor categorii de contribuabili, care derulează activități de trading de energie electrică și gaze naturale.

Ulterior, în decembrie 2022, prin Legea 357/2022 de aprobare a OUG 119/2022, s-a modificat din nou modalitatea de calcul, astfel că această contribuție se datorează doar pentru venitul suplimentar obținut din vânzarea energiei electrice produse și, printre altele, cu limitarea deducerii unor costuri. Așadar, aceasta ar trebui să fie formula finală de calcul aplicabilă pentru contribuție începând din momentul adoptării.”, spun specialiștii Deloitte.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, ANAF a derulat, în luna iunie 2023, aproape 2.000 de controale antifraudă cu implicații fiscale cuantificate la peste 2,6 miliarde de lei, din care mai mult de 2,5 miliarde de lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice.

În cursul controalelor tematice la companiile din energie s-a conturat o practică a organelor fiscale de a aplica modificările intrate în vigoare în a doua parte a lunii decembrie 2022 (prin Legea de aprobare a OUG 119) și pentru calculul contribuțiilor datorate pentru perioada septembrie – noiembrie 2022.

În cazul celor care nu s-au conformat, este de așteptat să fie demarate inspecții fiscale sau verificări documentare, spun specialiștii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult