Acasa BusinessEconomic Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor firmelor din industria de apărare

Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor firmelor din industria de apărare

scris de D.S.S.
0 afisari

Guvernul pregăteşte ştergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare, de circa un miliard lei, folosindu-se de o normă UE care permite protejarea interesului militar naţional şi invocând că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităţilor de producţie pentru apărare.
CUGIR - ARMAMENT - NATOŞtergerea datoriilor
acumulate de către companiile din industria de apărare va fi tratată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora,  relevă un document semnat de conducerea Ministerului Economiei.
Potrivit Mediafax, pe lista companiilor din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei se află Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie, Construcţii Aeronautice.
Conform datelor aflate în evidenţa Ministerului Finanţelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridică la 917,4 milioane lei.
În documentul citat se arată că problema datoriilor istorice ale operatorilor economici din industria de apărare nu a putut fi soluţionată până în prezent, iar companiile nu dispun de surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi se află în situaţia în care organele fiscale le blochează conturile bancare, prin executarea silită a bunurilor acestora, de o importanţă deosebită pentru desfăşurarea activităţii, fiind afectat inventarul capacităţilor de producţie pentru apărare.
„În acest cadru, Ministerul Economiei va analiza, împreună cu Ministerul Finanţelor, necesitatea/oportunitatea promovării proiectului privind scutirea de la plată a obligaţiilor fiscale la operatorii economici a căror situaţie financiară este grevată de datorii acumulate la bugetul consolidat al statului şi asigurarea îndeplinirii procedurilor în domeniul ajutorului de stat. Considerăm că, prin voinţă comună, putem acţiona pentru ştergerea datoriilor operatorilor economici din industria de apărare în vederea redresării economico-financiare a acestora, ţinând seama de prevederile articolului 346 din Tratatul de instituire a Uniunii Europene, prin care orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protejarea intereselor naţionale care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război”, se afirmă în documentul semnat de conducerea Ministerului Economiei.
În material se mai arată că pierderile acumulate de către operatorii economici din industria de apărare provin în special din penalităţi şi majorări de întârziere aferente datoriilor istorice şi că fără influenţa acestor datorii s-ar putea realiza profit din activităţi de exploatare, iar companiile ar putea avea „o relaţie normală” cu instituţiile financiare şi ar putea să devină atractive în cazul privatizării.

7 comentarii

Morkova Vesela 13-02-2011 - 23:38

ALLO, ALLO, SOBRU? BASESCU A INFUNDAT-O RAU DE TOT!!! – Parca vad ca o sa ne roage sa-l suspendam.

Acum este in primul mandat (dupa suspendare) deci are dreptul la inca unul, dar nu cred sa ia mai mult de maximum 75% din voturi, desi s-ar putea sa se faca de rusine cu un procent ridicol de 60-65%.

Sa vezi ce obosit o sa fie dupa atata conducere!

Parca vad ca o sa ne roage sa-l suspendam.

Bumerang 14-02-2011 - 16:28

Na s-o auzi si pe asta. Armamentele nerentabile?

Industria de armamente este una dintre cele mai eficiente dpdv economic! Bagi putin si scoti mult! Ma refer la niverlul armamentelor de duzina, pe care le fabrica Romania. Piata de desfacere cata vrei, in Africa, Asia etc..
Dar culmea, industria armeleor in Romania are datorii la stat?! Si inca datorii istorice.

Pai, fratilor, acuma ori mint nostalgici comunisti care, si aici pe forum, evoca societatea multilateral dezvoltata, care exporta armament la greu in „iepoca” de aur, ori mint astia de azi, care ori nau reusit sa conduca nici macar afaceri cu armament, ori au furat in stilul postdecembrist.

Indiferent de adevar, e de rasul curcilor!

Liviu 14-02-2011 - 16:54

Bumerange, lacustele pe care le aperi tu au devorat totul; nu au tinut cont de „specific” ! Bineinteles ca s-a aplicat acelasi „rationament” de a demola totul pentru a fi instaurata starea de plantatie … Si bineinteles ca in stransa „legatura” cu slugile smechere care si-au vandut pur si simplu tara !!! Daca slugile si-au primit bilutele colorate si firimiturile care le-au „cerut” atunci nu a fost nicio problema … Unde mai pui ca au eliminat competitia ?!

Bumerang 14-02-2011 - 17:02

Mai baite, bea un pahar cu apa rece, poate-ti revii. Cum ai ajuns la concluzia ca eu apar lacustele? Apropos lacustele de azi, sunt si cele din trecut, numai ca in trecut nu s-au putut desfasura ca si astazi!

FELICITARI... ESTE PRIMUL LUCRU BUN - DUPA MULTI ANI - PE CARE IL FACETI !!! DE CE N'ATI FACUT ASTA MAI DEVREME ? 15-02-2011 - 09:02

…fiindca ati fi avut o capacitate SUPLIMENTARA de apararea tarii…

Bumerang 15-02-2011 - 14:25

tu chiar crezi ca astazi Romanai se apara cu gloante?

digital 15-02-2011 - 15:10

in primul rand: cum sa stergi datoriile cuiva,oricine ai fi(asta inseamna furt sau deturnare de fonduri)
apoi,daca pe 2009 ai 917,4 mil datorii cat dracu or fi pana in 2009 si dupa…ca alea curg incontinuare..
interesul militar protejat de UE.pai astia protejeaza un interes doar daca le iese si lor ceva.

oare ce le-ar putea iesi??!!

si apoi ce sa-ti spun,din *45 cand s-a incheiat WW2 nu s-a mai tras un foc(intr-un razboi pe bune)iar ind de aparare a tot produs pana in ziua de azi si una si alta iar astia tot datori.mama ei de economie si mai ales de artimetica ca grea mai e!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult