Acasa BusinessEconomic Harta auto a Romaniei. Vezi cat de jos am ajuns

Harta auto a Romaniei. Vezi cat de jos am ajuns

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Atractia romanilor pentru masini s-a domolit puternic din cauza crizei. Nebunia ultimilor ani, pornind de la masinile aduse din import (preponderent Germania) si pana la goana dupa masini ieftine si incapatoare, gen Logan, este, cu certitudine, de domeniul trecutului.

inmatriculari auto

foto: primastire.ro

Glorie si disperare

Iar acest lucru poate fi dovedit prin evolutia inmatricularilor de masini. Care a scazut vertiginos in ultimii ani. Iar Econtext va prezinta exact aceasta evolutie sau, mai bine zis, aceasta involutie. Si avem in vedere ultimii cinci ani: cum a evoluat numarul inmatricularilor de masini din ianuarie 2007 si pana in ianuarie 2012. De la glorie la disperare!

Si va prezentam acest parcurs in fiecare judet din Romania. Va aratam cate masini au fost inmatriculate in fiecare judet in luna ianuarie a anului 2007, respectiv, in luna ianuarie a anului 2011. Si, implicit, variatia dintre aceste luni. De la inceput trebuie spus ca numarul inmatricularilor a scazut in toate judetele Romaniei in acest interval de cinci ani. Rau de tot! Practic, cuvantul de ordine in industria auto ar putea fi acum „disperare”.

Top

Revenind, sa spunem ca cel mai mare declin al inmatricularilor auto a avut loc in Bucuresti, fapt oarecum explicabil prin faptul ca este orasul cu cea mai mare populatie, cu cea mai mare pondere economica, etc. Astfel, in prima luna din 2007, in Bucuresti au primit numere de inmatriculare 13.973 automobile.

Cinci ani mai tarziu, in ianuarie 2012, au fost inmatriculate 4.053 de masini. Cu 71% mai putin. Practic, inmatricularile au scazut de peste trei ori! Totusi, dupa Bucuresti, ordinea este pur aleatorie, fara a exista o dominatie din partea judetelor mari. Astfel, pe urmatoarele pozitii se plaseaza judetele Arges, Olt, Hunedoara, Teleorman si Vaslui, in toate acestea declinul inmatricularilor auto fiind de peste 66% in cei cinci ani. La polul opus se afla judetul Vrancea, unde numarul inmatricularilor s-a redus doar cu 14%.

Dar iata cate masini au fost inmatriculate in fiecare judet in ianuarie 2007 si ianuarie 2012:

Harta masini criza

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult