Acasa BusinessEconomic Harta concedierilor din cele mai mari companii de stat din România

Harta concedierilor din cele mai mari companii de stat din România

scris de Doru Dragomir
2 afisari

Econtext va prezinta, in exclusivitate, evolutia numarului de angajati din cele mai importante 20 de companii de stat din Romania. Mai exact, evolutia numarului de salariati in ultimii cinci ani. Iar cele 20 de companii sunt: CFR Marfa, Romsilva, CFR Calatori, Oltchim, RATB, Electrificare CFR, RADET, Loteria Nationala, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Societatea Nationala a Sarii, Nuclearelectrica, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Transelectrica, Tarom, Metrorex, Posta Romana, Transgaz, Hidroelectrica, Romgaz, Termoelectrica.

Paradoxal, din cele 20 de companii, doar in 11 au avut loc disponibilizari. In noua din aceste societati de stat, numarul salariatilor a crescut in cei cinci ani. Ceea ce arata ca reforma din sistemul bugetar a avut loc doar partial. Pe de alta parte, concedierile au fost mult mai pregnante decat angajarile. De asemenea, dincolo de companiile care si-au diminuat sau crescut personalul, sunt si societati unde fluctuatia angajatilor a fost destul de redusa. In aceasta situatie se afla APM Constanta, Transelectrica si Tarom. Numarul angajatilor din aceste trei societati a urcat in ultimii cinci ani, dar destul de putin, cu pana la 35 de angajati.

Aproape toate aceste douazeci de companii sunt monitorizate de catre Fondul Monetar International, pentru politicile lor financiare si de personal. Unele au datorii uriase catre bugetul de stat, cum e cazul companiilor feroviare. Pe de alta parte, companiile energetice sunt profitabile, Romgaz fiind cea mai profitabila companie de stat din Romania. Dar iata si evolutia numarului de angajati din cele 20 de companii de stat (ierarhia a fost realizata in functie de fluctuatia personalului):

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult