Acasa BusinessEconomic Impozitul pe proprietate, triplu pentru a treia proprietate

Impozitul pe proprietate, triplu pentru a treia proprietate

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Impozitele pe proprietate vor fi de doua ori mai mari fata de valorile actuale pentru persoanele care detin una sau doua locuinte neinchiriate in afara celei de domiciliu, in timp ce pentru trei case detinute in afara celei de domiciliu va fi o taxa cu aproape de trei ori mai mare decat in prezent.


Proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

Astfel, Guvernul va dubla impozitul pentru prima si a doua cladire detinuta in proprietate, dar va elimina si una dintre treptele de impozitare, stabilind o taxa similara pentru persoanele care detin trei, patru ori mai multe locuinte. Prin noul sistem, persoanele care detin trei cladiri in proprietate in afara celei de domiciliu nu vor mai fi taxate suplimentar cu 75%, ca in prezent, ci cu 200%, rezultand o crestere de aproape trei ori mai mare a impozitului, trasmite Mediafax.

Persoanele care detin patru sau mai multe cladiri in afara celei de domiciliu vor fi impozitate dublu comparativ cu valoarea actuala.

Proiectul prevede totodata ca, pentru aplicarea noilor impozite, compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale vor calcula diferentele de impozit datorate pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei si 31 decembrie 2010 si le vor comunica contribuabililor in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

„Contribuabilii care au achitat impozitul pe cladiri pana la data de 31 martie 2010 si au beneficiat de bonificatia acordata in temeiul Codului Fiscal vor datora diferenta de impozit pe cladiri”, se arata in document.

Prin majorarea impozitelor, Guvernul estimeaza ca va obtine pentru sase luni din acest an un plus de venituri de 45,9 milioane lei (0,01% din PIB), 95 milioane lei in 2011, 100,7 milioane lei in 2012 si 109,5 milioane lei in 2013, reprezentand cate 0,02% din PIB.

0 comentariu

speedoo 18-10-2010 - 16:20

ce vreti fratorii? nu va mai ajunge tzava>??? :))

spido 18-10-2010 - 20:33

sa te mut5 in bura , banca-mi-ai guru zkurzuru trkului pishqama-si pe capu; dau

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult