Acasa BusinessEconomic În 2012 vine un mini-boom economic peste România

În 2012 vine un mini-boom economic peste România

scris de D.P.
0 afisari

România va intra într-un proces de recuperare economică, iar în anul electoral 2012 este de aşteptat un „mini-boom”, potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale (WIIW), care anticipează că Guvernul va renunţa la austeritatea fiscală şi salarială în apropierea alegerilor.

Portofel cu baniProdusul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în 2012, potrivit raportului WIIW, citat de Mediafax. În 2013, ritmul de creştere economică ar urma să se tempereze la 3%. La sfârşitul anului trecut, analiştii WIIW estimau un avans de 1% în 2011, respectiv de 2,5% pentru anul următor.

„O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibilă din cauza finanţării externe dificile; totuşi un mini-boom poate fi aşteptat în anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscală şi decelerare a creşterii.

Factori care determină acest ciclu economic sunt deja vizibili în actualele planuri ale Guvernului, dar creşterea economică propriu-zisă va depinde de politica economică şi de răspunsul pieţelor de capital”, consideră Gábor Hunya, senior economist la WIIW.

Contracţia economică din ultimii doi ani a României a fost printre cele mai prelungite şi mai adânci din Europa. Măsurile de austeritate introduse la mijllocul anului 2010 au cauzat o scădere suplimentară a cererii interne şi au avut un impact negativ de peste 1% din PIB pentru întreg anul. Reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA au determinat şi o scădere a consumului.

Siguranţa financiară oferită de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis amânarea ajustărilor structurale, se arată în raport, iar ajustarea fiscală de anul trecut a fost extrem de dură şi nu a fost pregătită bine.

Pe ansamblu, încrederea în stabilitatea fiscală a României a crescut în ultimele luni, notează Hunya. Programul României cu FMI a fost considerat un succes, iar planul fiscal pentru 2011-2012 este văzut ca sustenabil.

Există, însă, multă incertitudine privind traiectoria economică în viitor. Niciunul din cele trei Guverne ale ultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscal credibil, care să poată fi realmente implementat.

Acordul preventiv avut în vedere cu Fondul ar putea oferi o anumită siguranţă, dar va impune mai puţine limitări asupra politicii fiscale decât actualul acord stand-by.

Prognoza pentru acest an, mai optimistă decât a majorităţii analiştilor, este susţinută de revenirea economiei de la un nivel foarte scăzut, se arată în raport. Atât consumul, cât şi investiţiile încep să-şi revină.

„Ne aşteptăm ca Guvernul să nu respecte austeritatea fiscală şi salarială odată cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului viitor. Rezultatul poate fi o creştere de 4% a PIB în acest an electoral”, mai arată Hunya.

Această evoluţie va fi urmată inevitabil de corecţii în 2013, rezultând într-un avans mai mic al PIB. În plus, pe termen mediu, specialiştii WIIW nu consideră că există potenţial pentru îmbunătăţiri extraordinare ale productivităţii şi competitivităţii. Orice avans mai mare de 3% al cererii de consum va determina o înrăutăţire a deficitului de cont curent, care, la rândul său, va afecta negativ PIB şi finanţarea.

1 comentariu

digital 15-03-2011 - 21:28

despre ce vorbiti??!!
daca aplicam logica masurilor de austeritate aplicate de incompetenti,nici peste 10 ani nu poti avea tupeul sa lansezi nici macar ideea unei relansari fiscale si salariale.
dar surprize, vine hunya sa ne spuna cum se poate*miracol* acest lucru in prag de alegeri!!
totul este un arajament ieftin care face jocurile gastilor in detrimentul majoritatii

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult