Acasa BusinessEconomic În 2013, imobilele persoanelor fizice şi juridicie vor fi impozitate similar în funcţie de destinaţie

În 2013, imobilele persoanelor fizice şi juridicie vor fi impozitate similar în funcţie de destinaţie

scris de A.B.
0 afisari

Din 2013,  Executivul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate. Astfel, taxele vor varia în funcţie de destinaţia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileşte cote diferenţiate pentru persoane fizice şi firme.

taxe

foto: incont.ro

„Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de contribuabil (persoană fizică sau persoană juridică”, se arată în scrisoarea de intenţie trimisă de Guvern la Fondul Monetar Internaţional. În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie. În prezent, impozitele pe imobile au regimuri diferenţiate în funcţie de natura proprietarului, fiind de regulă mult mai mici pentru persoane decât în cazul firmelor. De altfel, chiar modul de calcul diferă. La persoanele fizice se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impoziabilă, calculată în funcţie de calitatea materialelor de construcţie, utilităţi şi zona în care este amplasat imobilul. În cazul companiilor, cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5% inclusiv din valoarea de piaţă. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare. În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă şi între 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă.

Potrivit Mediafax, o astfel de măsură ar duce la creşterea impozitelor pentru persoanele fizice care utilizează imobilele din proprietate pentru activităţi comerciale, cu excepţia închirierii, şi ar avea un efect neutru asupra impozitelor plătite de populaţie pentru casele în care înlocuiesc sau le închiriază. Măsura ar putea să avantajeze o parte din firme, mai ales dezvoltatorii care în vârful perioadei de boom imobiliar au construit clădiri cu un grad de complexitate ridicat şi a căror valoare de inventar a fost mult mai mare decât preţurile actuale. Mulţi investitori aleg în prezent să plătească impozitele la valoarea de înlocuire, dar este neclar dacă Fiscul acceptă o astfel de evaluare, în condiţiile în care puţinele tranzacţii realizate în ultimii ani nu pot da un indiciu clar asupra valorii de piaţă. De asemenea, investitorii în imobile rezidenţiale ar profita de o scădere semnificativă a impozitelor, ceea ce le-ar permite să amâne vânzarea şi să ofere locuinţele spre închiriere.

Impozitele şi taxele locale vor creşte începând cu anul 2013 cu 16,05%, reprezentând rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012. Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010. În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creştede la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi. Pentru clădirile cu pereţii exterioridin lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.

5 comentarii

Mache 29-05-2012 - 21:58

Urrrraaaaaa!!!!

Moflujilor, acum chiar ca ati pus-o! 🙂 Pe scurt, asta inseamna ca incet, incet impozitele pe imobile vor ajunge la valoarea de piata. Sau altfel spus, o buna pate din ciumpalaci vor fi incapabili sa-si mai plateasca impozitele pe locuinte si vor fi evacuati din vizuinile lor pe care vof fi fortati sa le vanda la preturi de nimic pentru a nu le pierde pe gratis.

Un apartament muncitopresc sordid evaluat la 40000 de euro va ajunge la taxe anuale intre 400 si 800 de euro…

Sa triati bine, bai tovarasi:–) USL-u’ va trebuie, USL-u’ pe paine o sa aveti – ca sa-l parafrazez pe Ciorbea 😉 🙂 🙂

Inca odata: Sa traiti bine mai tovarasi! 🙂 🙂 🙂

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-05-2012 - 22:30

Daca A.M. are o scuza pt. faptul ca nu a inteles continutul demersurilor posibile in 2013 ,la tine insa este fara echivoc: zgandaresti iarasi la garduri , doar daca se pot pune maidanezi la scheunat . PERVERS esti , MacheL-Arde !Si fara ocupatie STABILA ! Iara aia cu criketul , lasso-moale! Nici de o tzurca nu esti in stare!

Mache 29-05-2012 - 23:30

Bey oaie sovietica,

Ia foloseste-ti resturile de creieras pe care le mai ai si explica-mi un pic de ce anume vor USL-asii sa se atuinga de impozitele pe proprietati? Iti spun eu ca vad ca nu te duce mintea: ca sa scoata mai multi bani.

Iti imaginezi cumva, fie si pentru o secunda, ca o sa plateasca mai mult astia cu case de neam prost gen Nastase, Negoita, Ponta, mitrea sau Sova?! 🙂 🙂 🙂 Evident ca nu. Si atunci de unde vrei sa iasa bani?! Pai de la cine altcineva daca nu de la cei ce va numea Nastase atat de inspirat „poolime”?1 Voi o sa decartati tot mai oiae pana scuipati sange. Ca doar Dumnezeu nu bate cu paru si prostia se plateste intotdeauna crancen ! 😉 🙂 🙂

Sa traiesti bine bey! 😉 🙂 🙂

Roland Catalin Pena 30-05-2012 - 00:53

Sa dea Dumnezeu, Mache! Asa ne trebuie!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 30-05-2012 - 09:56

@ MacheL-A R D E :Daca chiar R C P -ul a considerat ca trebuie sa te albeasca, esti chiar pe o pozitie jenanta ! Lasi si tu sezonul de criket in USA si vara asta mai faci o UPdatare in Spatiul MIORITHIC aflat intrun CON all ABUNDENTEI ca urmare a Politicii Intelepte de Implementare Generalizata a BUnastarii Poporului Vesnic RecunoScator !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult