Acasa BusinessEconomic Indicele imobiliar: Preturile locuintelor au scazut usor

Indicele imobiliar: Preturile locuintelor au scazut usor

scris de Ziua Veche
3 afisari

.„In trimestrul unu 2010, fata de anul de baza 2009, s-a inregistrat o scadere a preturilor proprietatilor rezidentiale cu 3,9%. Scaderea preturilor a fost observata si pe cele doua tipuri de imobile. La apartamente preturile au scazut cu 3,8% in trimestrul unu 2010 fata de anul 2009, in timp ce la case scaderea a fost de 4,3%”, potrivit primului indice imobiliar publicat marti de Institutul National de Statistica, citat de Mediafax.


Indicele masoara evolutia trimestriala a preturilor proprietatilor rezidentiale fata de anul 2009, anul de incepere al anchetei. Informatiile colectate fac referire la valoarea pe tranzactie autentificata de catre notarii publici. In functie de amplasamentul locuintelor, indicele INS arata ca apartamentele din Bucuresti au inregistrat o scadere a preturilor mai mare, de 5,7%, fata de cele din restul tarii, de 1,6%. Preturile caselor din mediul rural s-au redus in perioada analizata cu 4,26%, iar cele din mediul urban cu 4,33%. In vederea stabilirii cat mai exact a caracteristicilor care influenteaza pretul tranzactiei, au fost solicitate si informatii cu privire la locatia amplasarii imobilului, anul construirii, tipul cladirii, suprafata utila si construita, nivelul la care se afla locuinta (in cazul apartamentelor), suprafata terenului si garaj (pentru case). Totodata au fost colectate date si despre tipul locuintei, gradul de confort, incalzire, tipul de finisaj, starea de intretinere a locuintei, materialele de constructie si amplasarea imobilului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult